Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.7.2018 - Hukkasiko Posti Sipilän kappaleen perustuslaista?

Perustuslaki korostaa poliittisen järjestelmämme parlamentaarisia piirteitä ja eduskunnan asemaa sen ylimpänä valtioelimenä. Tämä tuntuu Sipilän hallitukselta hetkittäin unohtuvan.

Suomen nykyinen perustuslaki, tuo kaiken lainsäädännön ja julkisen vallan perusta, tuli voimaan 1. maaliskuuta vuonna 2000. Samana päivänä astui virkaansa myös uusi tasavallan presidentti Tarja Halonen. Silloinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen julkisti Suomen perustuslaki -lehtisen, jossa oli lakitekstin lisäksi kansantajuisesti kerrottu lain sisältö. Lehtinen postitettiinkin jokaiseen talouteen ja löytynee tänäkin päivänä monesta suomalaisesta kirjahyllystä. Juhlallinen ele korosti perustuslakiuudistuksen merkityksellisyyttä ja Uosukainen totesi, että näin kansalaisia suoraan lähestyttäessä jäävät tulkitsijat ja välittäjät pois ja jokainen voi tutustua aineistoon omaa ymmärrystään käyttäen.

Onkin syytä kysyä, missä pääministeri Sipilä oli keväällä 2000, kun perustuslaki kaikelle kansalle postitettiin?  Aikana, jolloin posti vielä toimitti perille sen minkä lupasi vai oliko Posti sittenkin aikaansa edellä ja jakajan käsi ei koskaan avannut Sipilöiden postilaatikon kantta? Vai oliko Uosukaisen viittaus oman ymmärryksen käyttöön liikaa Sipilälle?

Perustuslaki on nimensä mukainen, lainsäädäntötyön perusta. Nykyiseltä Suomen hallitukselta tuntuu unohtuneen esimerkiksi se tosiasia, että kaikki eduskuntapuolueet pääsivät viime vaalikauden lopulla melko lähelle valmista yhteistä linjausta soteuudistuksesta. Sen pohjalta olisi voitu parlamentaarisesti lähteä liikkeelle tämän vaalikauden alussa keväällä 2015. Hallitus päätti kuitenkin toisin ja lähti omille teilleen piittaamatta uudistuksen alkuperäisistä tavoitteista.

Hallituksen ongelmat perustuslain kanssa eivät ole johtuneet siitä, että perustuslaki olisi rajoittava. Ne ovat johtuneet siitä, että hallituksella on muita, painavampia syitä, jotka ovat ajaneet kansalaisten perusoikeuksien edelle ja nyt hallitus puhuu halveksivasti kaiken maailman asiantuntijoista ja toimii jatkuvasti piittaamatta perustuslaista.  Sipilän hallituksen perumien ja muuttamien päätösten lista on pitkä. Moni esityksistä on törmännyt, yllättäen ja pyytämättä, perustuslakiin. Nyt nähtäväksi jää, joutuuko sote- ja maakuntauudistus samaan koppaan muiden peruttujen esitysten kanssa. Jos näin käy, valtioneuvoston kanslia voisi postittaa Sipilälle uuden, ikioman kansantajuisen kappaleen perustuslaista. Edellinen kun on selvästi joutunut hukkaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva