Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.6.2018 - Joko tämä on viimeinen sote-kierros?

Hallitus antoi juhannusviikolla vastauksensa eduskunnan perustuslakivaliokunnan korjausvaatimuksiin sote-laista, jonka piti tuoda perusterveydenhuoltoon valinnanvapauden vuoden 2021 alussa.

Nyt hallitus esitti kuitenkin valinnanvapauden voimaantuloa vielä vuodella eteenpäin, jotta maakunnissa pystyttäisiin valmistautumaan uudistuksen huolella. Soten valinnanvapaus kytkeytyy maakuntauudistukseen, joka on pääministeripuolue keskustan lempilapsi. Hallituskumppani kokoomus taas haluaa soten valinnanvapauden.

Hallitus antoi vastauksensa porilaiskansanedustaja Krista Kiurun (sd) johtamalle eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, jonka on määrä hallituksen vastauksen pohjalta antaa oma mietintönsä sote-laista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on joutunut varsin sekavissa tunnelmissa odottamaan hallituksen uutta versiota. Valiokuntaa ja sen puheenjohtajaa on syytetty uudistuksen jarruttamisesta, mutta todellisuudessa valiokunta ei ole voinut ottaa lopullista kantaansa, koska sillä ei ole ollut hallituksen valmista esitystä. Lisäksi keskustalla on ollut valiokunnassa b-luokan edustus, joka on sekoittanut valiokunnan työtä lisää.

Nyt näyttäkin siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu puimaan uudistusta koko kesän, kun muu eduskunta pääsee lomalle. Sen mietinnön pitää olla valmiina syksyllä, jotta perustuslakivaliokunta voi vielä kerra tarkastaa, onko uudistus ylipäätään hyväksyttävissä ja perustuslain mukainen. Sen jälkeen laki on vielä hyväksyttävä eduskunnan suuressa salissa, mikäli hallitus vie esityksensä loppuun saakka.

Nyt, kun juhannus on ohi, voidaan hyvällä syyllä kysyä, onko tämä jo viimeinen sote-kierros? Uudistuksen läpivienti vaikka väkisin on ollut nykyisen oikeistohallituksen päätavoite koko sen toiminnan ajan. Seuraavat eduskuntavaalit ovat kymmenen kuukauden kuluttua, joten hallitukselta alkaa loppua aika uudistuksensa toteuttamiseen.

Vaikka hallitus vakuutteli viime viikolla, että sen tuore vastaus syntyi rakentavassa hengessä, on edelleen mahdollista, että kokoomus kaataa hankkeen, jos se ei saa mieleistään valinnanvapautta. Samalla kaatuisi maakuntauudistus, ja se olisi keskustalle äärimmäisen kova pala, jopa niinkin kova, ettei puolue pysty siitä nousemaan pitkään aikaan.

Silloin pääministeri Juha Sipilänkin (kesk) olisi todettava, ettei tullut ”lasta eikä paskaa”.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva