Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.6.2018 - Kotihoito ei saa olla säästökohde

Samaan aikaan kun epätietoisuus sote-uudistuksen sisällöstä sekä siitä, toteutuuko koko uudistus lainkaan, kasvaa, monessa kunnassa painitaan nykyisten sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kanssa.
Esimerkiksi Porissa perusturvalautakunta otti viime viikolla kantaa perusturvan menosäästöihin. Toimialan menot ovat alkuvuoden perusteella ylittämässä budjetin liki 3 miljoonalla eurolla, ja virkamiesjohto esitti joukon säästökohteita, joiden myötä budjettiylitykset olisi vältetty.

Lautakunta tosin tyrmäsi suurimman osan esitetyistä säästökohteista, ja esitti kaupunginhallitukselle ylitysoikeuden myöntämistä. Hyvä niin.

Esitettyjen säästökohteiden joukossa oli mm. se, että suunnitellusta hoitajien lisäämisestä kotihoitoon olisi luovuttu. Tarkoitus on ollut, että Liinaharjan lakkautetun vanhainkodin hoitohenkilöstöstä osa siirrettäisiin kotihoitoon, joka tarvitsee lisää hoitavia käsipareja.
Perusturvalautakunta tyrmäsi tämänkin esityksen, joten kotihoito saanee lisäväkensä. Lautakunnan päätös on oikea, mutta jo se, että virkamiehet esittävät kotihoitoa säästökohteeksi, on huolestuttavaa. Vanhusten kotihoito ei saa olla säästökohde.

Kotihoidon ongelmista on puhuttu pitkään, ja julkisuudessa on ollut räikeitä esimerkkejä siitä, miten kotihoidon varassa kotonaan asuvien vanhusten hoitoa on laiminlyöty. Kotihoidon tarve kasvaa sitä mukaan kun vanhusten laitoshoitoa karsitaan. Henkilöstön määrää ei ole kuitenkaan lisätty samassa tahdissa, ja yhden hoitajan asiakasmäärä kasvaa kohtuuttomaksi.

Moni vanhuksen kotihoitoa seurannut omainen on nähnyt ongelmat. Vaikka heitteillejätöstä ei olisikaan kysymys, aikapulan kanssa painivat hoitajat tekevät usein vain juuri juuri pakolliset toimet, eikä pikaisella käynnillä ole etenkään yksinäisen vanhuksen kohdalla mahdollista perehtyä hänen todelliseen tilanteeseensa.

Ongelmia on myös omaisten ja hoitajien välisessä yhteydenpidossa. Ellei omainen ole aktiivinen, niin sovittuja toimia saattaa jäädä tekemättä. Tämä on arkipäivää monessa kunnassa, myös Porin perusturvan alueella.

Nykyisten aktiivi-iässä olevien päättäjien on hyvä pohtia, haluavatko he itselleen vastaavan tulevaisuuden. Toteutui sote-uudistus tai ei, vanhusten palveluista on pidettävä huolta nyt ja tulevaisuudessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva