Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.5.2018 - Järki on voittamassa

Hallituksen lokakuuksi kaavailemien maakuntavaalien ajankohta siirtyy tuonnemmaksi. Se on nyt varmistunut, kun hallituksen taholta se on ilmoitettu vähintään kolmella suulla. Vakuuttavimpia olivat viikonloppuna kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä (kesk), jotka totesivat asian Ylen haastatteluissa.

Järki on siis viimein voittamassa. Hallitus on ajanut maakuntavaaleja lokakuulle kuin käärmettä pyssyyn, vaikka on ollut hyvin tiedossa, etteivät maakunta- ja sote-uudistusta koskevat lait valmistu eduskunnassa ajoissa.

Oikeusministeriöhän on jo aiemmin todennut, että lakien tulisi olla valmiita puoli vuotta ennen vaaleja, mutta pääministeri ei ole ottanut tätä onkeensa.

Kun nyt perustuslakivaliokunta haluaa lakeihin muutoksia, eikä sosiaali- ja terveysvaliokunnankaan lausunto ole vielä valmis, oli hallituksen annettava periksi aikataulussa.

Se, koska maakuntavaalit lopulta ovat, on vielä arvoitus. Muiden muassa sosialidemokraatit ovat esittäneet vaalien yhdistämistä ensi kevään eduskuntavaaleihin, mutta esimerkiksi pääministeri on pitänyt sitä ajankohtaa liian myöhäisenä.

Tavoitteenahan on, että maakuntauudistus tulisi voimaan vuoden 2020 alussa, ja mitä aikaisemmin uusi maakuntahallinto valtuustoineen ja lautakuntineen voi aloittaa valmistelut, sitä parempi. Itse asiassa samaa mieltä ollaan maakunnissa, joissa uuden hallinnon valmistelu on nyt väliaikaisten hallintoelinten käsissä. Näin myös Satakunnassa.

Kokonaan toinen asia on, toteutuuko koko uudistus. Maakuntauudistus ja sote-uudistus ovat sidoksissa toisiinsa. Kokoomuksen Orpo on todennut, että jos ei tule valinnanvapautta sisältävää sote-uudistusta, ei tule maakuntauudistustakaan. Kokoomuksessa, jossa sote-uudistuksen vastustuskin on lisääntynyt, ollaan ilmeisesti valmistautumassa jo siihenkin vaihtoehtoon, että se irtaantuu uudistuksesta. Se olisi kova isku keskustalle, jonka lempilapsi maakuntauudistus on.

Jos uudistukset joskus juhannuksen jälkeen kaatuisivat, kaatuisi myös hallitus. Se tietäisi ennenaikaisia eduskuntavaaleja, ja uudistusten aloittamista ainakin josakin määrin alusta. Sekin olisi järjen voitto, sillä nyt esillä ollut valinnanvapausmalli vaarantaisi kaikille tasavertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Malli on kallis mm. siksi, että verorahoja tungetaan yksityisille terveysfirmoille sen sijaan, että laitettaisiin nykyinen julkinen terveydenhuolto kuntoon.

Jos hallitus kaatuu, demarien johtamalla oppositiolla olisi näytön paikka.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva