Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.5.2018 - Kirkon avioliittokäsityksestä tuli ikuisuuskysymys

Tällä viikolla kokoontuvan Kirkolliskokouksen perustevaliokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön edustaja-aloitteeseen, joka käsittelee kirkon avioliittokäsityksen laajentamista myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi.

Vuosi sitten kirkolliskokoukselle annetussa edustaja-aloitteessa ehdotettiin, että kirkolliskokous päättäisi ryhtyä valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkon avioliittokäsityksen laajentamiseksi myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi.
Perustevaliokunta tarkasteli mietinnössään asiaa monesta näkökulmasta teologisesti ja yhteiskunnallisesti arvioiden muun muassa Raamatun tulkintaa sekä kirkollisen vihkimisen luonnetta jumalanpalveluksena.

Valiokunta tuli siihen lopputulokseen, että aloitteen esittämät näkökohdat eivät anna riittäviä perusteluja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykyisen avioliittokäsityksen laajentamiselle tai muuttamiselle. Toisin sanoen kristillisen avioliiton tulee edelleen olla miehen ja naisen välinen.

Valiokunta piti kuitenkin tärkeänä, että avioliitosta eri tavalla ajattelevien kesken säilyy hyvä keskusteluyhteys ja että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kristityt voivat täysipainoisesti tuntea kuuluvansa samaan kirkkoon.

Käytännössä valiokunnan toive lienee kuitenkin turha, sillä on kai selvää, että jos kirkko ei suostu vihkimään samaa sukupuolta olevia  avioliittoon, niin he turskin tuntevat itseään tasavertaisiksi kirkon jäseniksi.

Näyttääkin siltä, että avioliittokäsitys jää’ kirkossa samanlaiseksi ikuisuusaiheeksi kuin vaikkapa keskustelu naispappeudesta, joka ei ole laantunut vielä 20 vuodenkaan jälkeen.

Kirkolliskokouksen on määrä keskustella asiasta tällä viikolla.

Avioliitto on muutenkin kirkolle kipeä kysymys. Samainen perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan myös sitä, tulisiko kirkon luopua kokonaan avioliittoon vihkimisestä.

Piispainkokouksen teettämässä selvityksessä kuitenkin todetaan, että kirkolla ei ole aihetta luopua vihkioikeudestaan.
Suomen evankelis-luterilainen kirkko onkin edelleen vahvasti konservatiivien käsissä, vaikka esimerkiksi kesäkuun alussa eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen on pyrkinyt uudistamaan kirkkoa.

Ensi syksynä pidetään seurakuntavaalit. Ne ovat seuraava madollisuus uudistaa seurakuntia, jotka ovat kirkon perusta. Riippuu siis meistä äänestäjistä, haluammeko kirkon hallintoon uudistajia vai säilyttäjiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva