Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.5.2018 - Sote- ja maakuntauudistus kerää yhä enemmän vastustusta

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tavoitteena on saada sote- ja maakuntauudistuksen lait valmiiksi juhannukseen mennessä, jotta maakuntavaalit voidaan pitää lokakuussa.

Tavoitteen toteutuminen on kuitenkin yhä epävarmempaa, sillä ratkaisevassa roolissa oleva Krista Kiurun (sd) johtama eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ilmoittanut tarvitsevansa lisäaikaa mietintönsä valmistumiseen. Näyttääkin siltä, että lakien valmistuminen mennee heinäkuulle, jolloin maakuntavaalitkin saattaisivat siirtyä myöhemmäksi.

Hallituspuolueiden ulkopuolella onkin jo pitkään pidetty järkevämpänä, että maakuntavaalit siirrettäisiin suosiolla ensi kevään eduskuntavaalien yhteyteen.

Hallituksen esitykset ovat saaneet koko ajan lisää arvostelijoita niin sosiaali- ja terveydenhuollon kuin aluehallinnonkin  asiantuntijoilta.
Maakuntahallinnon arvostelijoiden joukkoon on nyt liittynyt myös Vaasan yliopiston entinen aluetieteen professori Hannu Katajamäki, joka on tähän asti kannattanut uudistuksen hyväksymistä.

Hänen mukaansa uudistuksia kuitenkin jäytävät keskustan maakuntamallin ja kokoomuksen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapausmallin koplaus sekä kolmannen hallituspuolueen sinisten olematon kannatus.

Valtakunnallinen tavoite kolmen miljardin euron menojen hillitsemisestä aiheuttaa hänen mielestään ainakin osassa maakuntia kestämättömän tilanteen. Rahoitusyhtälö on epäselvä. Maakuntien päättäjät uhkaavat joutua mahdottomaan tilanteeseen. Valtion kehysbudjetoinnin sanelema säästäminen pakottaa keskittämään palvelut maakuntien pääkeskuksiin ja maaseudulta palvelut karkaavat lopullisesti.

Työvoimapalvelujen siirtäminen maakuntien järjestettäväksi sirpaloi Katajamäen mukaan palvelut tilanteessa, jossa tarvittaisiin vahvaa työvoimapolitiikkaa, työnhakijalähtöistä kokonaispalvelua sekä monipuolista keskitettyä työmarkkinainformaatiota. Uudistuksessa työvoimapalvelut käytännössä yksityistetään.

Katajamäki suhtautuu blogissaan kriittisesti myös vanhus- ja kotipalvelujen järjestämisen siirtämiseen maakunnille. Ne tulee säilyttää kunnilla, joilla on parhaat edellytykset hoitaa turvalliset lähipalvelut.

Hän vertaa hallituksen esitystä kuolonhyppyyn ilman turvaverkkoa. Kanveesiin uhkaa jäädä liian monta yksin jätettyä epäselvyydessä ja voimattomuudessa sinnittelevää kansalaista.

Kuten moni muukin, myös Katajamäki ajattelee, ettei olisi hallitukselle häpeäksi vetää uudistus takaisin. Hänenkin mielestään hanke pitäisi käynnistää uudelleen parlamentaarisena työnä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva