Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.4.2018 - Työväen vapulla on taas kysyntää

Ensi viikolla vietettävä vappu on opiskelijoiden ja ennen kaikkea työväen juhlapäivä. Se on ollut jo sitä vuodesta 1944, jolloin vapusta tuli eduskunnan päätöksellä työntekijöiden laillinen vapaapäivä.

Työläisten vapaapäiväksi vappua ehdotti SAK:n edeltäjä Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto.

Asiasta käytiin eduskunnassa kiivas keskustelu. Esimerkiksi kokoomuksesta esitettiin, että Suomessa vallitsevan vaikean tilanteen vuoksi vappua ja itsenäisyyspäivää vietettäisiin toistaiseksi vain joka toisena tai kolmantena vuonna.

Eduskunta kuitenkin hyväksyi lakiesityksen yksimielisesti. Tasavallan presidentti Risto Ryti vahvisti lain 27. huhtikuuta 1944, ja lakia sovellettiin ensimmäisen kerran jo saman vuoden vapunpäivänä.

SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm pitää vapun muuttamista vapaapäiväksi Suomen hallituksen, eduskunnan ja presidentin vahvana kädenojennuksena sotaponnistuksiin osallistuneille työväenliikkeen miehille ja naisille. Lain avulla hallitus pyrki Bergholmin mukaan myös vahvistamaan sotaväsymyksestä kärsivän kansan yksimielisyyttä.

Bergholm tietänee mistä puhuu, sillä on kirjoittanut SAK:n historiaa näihin päiviin asti.

Ensi viikon tiistai, vappupäivä on taas useille työntekijöille vapaapäivä, mutta yhä useampi on myös töissä kuten kaupan alalla vapautuneiden aukioloaikojen myötä.

Vapun merkitys on työväestöllekin hälventynyt samaa tahtia kuin äänestysaktiivisuus vaaleissa.

Nykyisen oikeistohallituksen aikana työväestö on tosin taas herännyt vaatimaan äänekkäästi oikeuksiaan, ja poliittisella työväestön vapulla on taas kysyntää. Ainakin pitäisi olla.

Sekä hallitus ja työnantajien etujärjestöt ovat pyrkineet yhdessä heikentämään ammattiyhdistysliikkeen asemaa ja sen myötä kyykyttäneet työntekijöitä.

Siitä ovat esimerkkeinä parin vuoden takainen kilpailukykysopimus, jossa ay-liike käytännössä pakotettiin allekirjoittamaan sopimus hallituksen uhkaamien pakkolakien vaihtoehtona, tai työttömyysturvan heikennyksen sekä tuoreimmassa tapauksessa nuorten perusteettomien pätkätöiden salliminen.

Odotettavissa onkin, että sekä ay-liikkeeltä että työväenpuolueilta kuullaan vappuna kitkeriä kommentteja.

Joukkovoimaansa työväestö tuskin vappuna vielä osoittaa, mutta puheet poliittisten lakkojen järjestämisestä vielä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja ovat voimistuneet.

Duunarin mitta alkaa täyttyä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva