Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.4.2018 - Ay-liikkeellä lisää aihetta protestimielialaan

Oikeistohallituksen viimeviikkoinen kehysriihi heitti jälleen kylmää suihkua ammattiyhdistysliikkeen niskaan, kun hallitus päätti helpottaa entisestään työsuhteiden perusteettomia määräaikaisuuksia ja henkilöperusteista irtisanomista.

Esitetty irtisanomissuojan heikentäminen koskee pieniä yrityksiä ja määräaikaisuuksien lisääminen alle 30-vuotiaita työttömiä. Toisin sanoen hallitus on sittenkin muodostamassa Suomeen kaksia työmarkkinoita, vaikka se on tämän kiistänytkin.

Jo aiemmin hallitus on pidentänyt työntekijöiden koeaikaa, lyhentänyt takaisinottovelvoitetta ja lisännyt pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuksia. Nyt se lisää edelleen epävarmuutta työelämässä.

Kun vielä muistetaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) käytännössä pakolla sanelema kilpailukykysopimus, jossa työntekijäpuoli uhrautui talouskasvun nimissä, ja mm. julkisen sektorin työntekijät menettivät osan lomarahoistaan, voidaan hyvällä syyllä katsoa, että työntekijät ovat joutuneet kohtuuttoman kepittämisen kohteeksi.

Kehysriihen ainoa edes lievästi myönteinen kohta on, että hallitus lupaa joitakin korjauksia työttömien aktiivimalliin, ja se näyttää luopuvan aktiivimallin kakkosvaiheesta.

Ay-liikkeellä onkin lisää aihetta protestimielialaan. Aktiivimallia vastaan helmikuussa järjestetty protestipäivä saattaa hyvinkin saada jatkoa, koska hallitus ei tunnu perääntyvän keppilinjastaan. Silloin Helsinkiin kokoontui noin 10 000 SAK:n liittojen jäsentä osoittamaan mieltään, ja mm. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT järjesti työnseisauksen.

Nyt ensimmäisiä merkkejä halukkuudesta protestilakkoon hallitusta vastaan on jo nähty ainakin Palvelualojen ammattiliitto PAMissa.
Sipilän hallituksen tavoitteena on ollut alusta asti vähentää ay-liikkeen vaikutusvaltaa, ja hyvänä kumppanina sillä on ollut työnantajien EK. Tulopoliittiset kokonaisratkaisut ovat jo historiaa, ja työelämän kehittämisessä kolmikantakin on jo käytännössä unohdettu hallituksen toimesta.

Tosiasia onkin, että ay-liike on menettänyt vaikutusvaltaansa ainakin jossakin määrin. On siis ymmärrettävää, jos se ryhtyy puolustamaan oikeuksiaan protestilakoin.

Ranskassa ay-liike vastustaa lakkoaallolla parhaillaan presidentti Macronin aikeita karsia kovalla kädellä valtion rautatieyhtiötä. Joidenkin mielestä protestilakot ovat mennyttä maailmaa, mutta ehkä Suomessakin aika on kypsä vastaavalle protestiaallolle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva