Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.3.2018 - Epäasiallisen kohtelun kitkeminen on kaikkien asia

Seksuaalinen häirintä ja työntekijöiden yleensäkin epäasiallinen kohtelu ovat puhuttaneet teatteri- ja elokuva-alaa, mutta kyse on huomattavasti laajemmasta ongelmasta, joka on enemmän tai vähemmän tuttu ilmiö kaikkialla työelämässä. Epäasiallisen kohtelun kitkeminen on kaikkien asia.

Elokuva-ala on monen mielestä seksikästä, mutta seksuaalinen häirintä ei ole sama kuin seksikkyys. Tämä on tullut esille Yhdysvalloista lähteneen ja lähes kaikkialle, myös Suomeen levinneen metoo-kampanjan myötä.

Myös Suomessa on nostettu tikun nokkaan epäasiallisesti käyttäytyviä ohjaajia, kuten seksuaalisesta häirinnästä syytetty Lauri Törhönen tai muuten näyttelijöiden huonosta kohtelusta kritisoitu Aku Louhimies.

Mitenkään väheksymättä sitä, niin elokuva-ala muhikoon omassa liemessään, mutta samat asiat koskevat kaikkea työelämää, eikä niitä suinkaan oteta aina vakavasti. Metoo-kampanjan myötä häirintä työpaikoilla on nostettu laajaan keskusteluun. Se on hyvä.
SAK:n luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille osoitetun kyselyn mukaan vain hieman yli puolet kertoo, että työpaikalla on olemassa ohjeistus seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.

Vastanneista 13 prosentin mukaan seksuaalista häirintää on tullut esiin viimeisten 12 kuukauden aikana. Noin puolet luottamushenkilöistä on sitä mieltä, että seksuaaliseen häirintään on puututtu asianmukaisesti.

Häirintää ilmenee siis työntekijöiden niin tehtaissa kuin toimistoissa tai kaupoissa. Samanlaisia tuloksia on kuultu myös mm. naisvaltaisella hoitoalalta, jossa johtajat ovat usein miehiä. Vaan kyse ei kuitenkaan ole aina esimies-alaissuhteesta, sillä häirintää ja kiusaamista esiintyy myös samanarvoisten työntekijöiden kesken.

SAK on kehottanut työnantajia laatimaan ja käsittelemään ohjeet häirinnän kitkemiseksi yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa, jotta kaikilla työpaikoilla olisi ymmärrys asiasta ja häirinnästä vapaa työkulttuuri.

On muistettava, että kaikenlainen häirintä on aina  työturvallisuuskysymys. Työnantajan velvollisuutena on suojella henkilöstöään myös henkisesti kuormittavilta asioilta, kuten häirinnältä, kiusaamiselta ja huonolta ilmapiiriltä.

Häirintä on ollut työturvallisuuslaissa vuodesta 2003 alkaen. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 2014.

Mutta myös työntekijän on itse tunnettava vastuuta omasta käyttäytymisestään - sekä teoistaan että puheistaan. Yksikin henkilö voi omilla puheillaan heikentää työpaikan ilmapiiriä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva