Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.2.2018 - Suomen olympiamenestys liian harvoissa käsissä

Etelä-Korean talviolympialaisten saldo Suomelle on perin vaatimaton, vaikka saavutetut kuusi mitalia täyttivätkin Suomen Olympiakomitean odotukset ainakin muodollisesti. Tavoitehan oli saada Suomeen nuo kuusi mitalia.

Totta kai Iivo Niskasen kultamitali 50 kilometrin hiihdossa kruunasi Suomen saaliin, mutta kun viidestä muusta mitalista kolme tuli Krista Pärmäkoskelle naisten hiihdosta, yksi pronssi naisten lumilautailusta ja yksi naisten jääkiekosta, voidaan todeta että menestys on liian harvojen käsissä.

Enempäänkin olisi ollut aiempien menestysten perusteella mahdollisuuksia, mutta Kaisa Mäkäräinen ampumahiihdossa, Mika Poutala luistelussa ja Leijonat miesten jääkiekossa valitettavasti epäonnistuivat. Yksittäiset epäonnistumiset olivat pettymyksiä urheilijoille itselleenkin.

Tosiasia on, että Suomi on pudonnut talvilajeissa kauas muista Pohjoismaista Norjasta ja Ruotsista. Norjahan oli Korean kisojen ehdoton ykkönen, mutta myös Ruotsi menestyi huomattavasti Suomea paremmin. Takana ovat ne vuodet, jolloin suomalaiset saivat iloita todellisesta mitalisateesta. Ne ajat päättyivät oikeastaan Lahden dopingskandaaliin.

Syitä on varmasti monia, mutta suurin syy lienee huippu-urheilun rahoituksessa. Tähän ovat jo puuttuneet itse urheilijatkin, kun mm. lumilautailijat ja naisjääkiekkoilijat ovat toivoneet suurempaa tukea harjoittelulleen.

Urheilijoissa on herättänyt ymmärrettävää katkeruutta sekin, että urheilujohtajat ovat suuripalkkaisia, mutta itse urheilijat joutuvat lajista riippuen jopa maksamaan itse leirityksensä.

Suomen huippu-urheilun johto on keskitetty Olympiakomitean huippu-urheiluyksikölle, jonka johdossa on viisi vuotta ollut entinen mäkivalmentaja Mika Kojonkoski. Hän on vuosien aikana esitellyt hienoja ajatuksia siitä, miten suomalainen huippu-urheilu saadaan nousuun. Tulokset ovat olleet kuitenkin vaatimattomia niin talvi- kuin kesälajeissakin.

Olympiakomitea on priorisoinut kesälajien menestyksen talvilajien edelle. Voidaan kuitenkin kysyä, onko järjestys oikea. Suomella pitäisi olla jo ilmastonkin puolesta paremmat mahdollisuudet talvilajien nostoon.

Ongelmana on tietysti sekin, että jääkiekosta on tullut suomalaisten lasten ja nuorten päälaji kiekkoilijoiden NHL-menestyksen myötä. Nyt pitäisikin panostaa seuratoimintaan, että hiihtolajitkin taas kiinnostaisivat nuoria urheilijanalkuja. Niin jääkiekossa kuin hiihdossakin pohja menestykselle luodaan junioritoiminnassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva