Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.2.2018 - Maakuntavaalien aikataulu on edelleen epävarma

Historian ensimmäiset maakuntavaalit on hallituksen kaavailujen mukaan tarkoitus pitää Suomessa lokakuun lopulla, mutta vaalien aikataulu on edelleen epävarmaa, sillä maakuntauudistusta ja maakuntavaaleja koskeva lainsäädäntö on edelleen valmisteluvaiheessa, toisin sanoen lakia ei ole olemassa.

Siitä huolimatta puolueiden on valmistauduttava vaaleihin. Maakuntahallinto on erityisesti keskustan ikuisuushanke, ja keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä on vakuuttanut, että tarvittavat lait valmistuvat ajallaan, ja maakuntavaalit pidetään 28. lokakuuta. Uskokoon ken tahtoo. Sipilän hallituksen suuret lakihankkeet eivät ole tähänkään asti valmistuneet alkuperäisessä aikataulussa, ja niitä on jouduttu vetämään takaisin.

Maakuntauudistusta vaikeuttaa vielä yhteys sote-uudistukseen, jonka valinnanvapauslaki on pahasti levällään. Maakuntauudistus on sidoksissa soten valinnanvapauteen. Hallituksen on määrä antaa valinnanvapauslaki eduskunnan käsiteltäväksi maaliskuun alkupuolella. Sen valiokuntakäsittelyn uskotaan kestävän koko kevään. Sen jälkeen alkaa lakien sovittaminen yhteen.

Ylen maanantaina haastatteleman oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan lakien pitää ehdottomasti valmistua heinäkuun alkuun mennessä, jotta maakuntavaalit voidaan pitää lokakuussa. Tuntien Sipilän hallituksen tähänastiset ”seikkailut”, tiukkaa tekee.

Jos hallituspuolueissa uskotaankin maakuntavaalien aikataulun pitävän, niin oppositiopuolueissa SDP etunenässä aikatauluun suhtaudutaan epäillen. Oppositiossa pidetään edelleen järkevänä niiden siirtämistä ensi vuoden keväällä pidettävien eduskuntavaalien yhteyteen.

Epäilyistä huolimatta kaikkien puolueiden pitää kuitenkin valmistautua siihen, että maakuntavaalit pidetään lokakuussa.
Urakka ei ole helppo. Valittavien maakuntavaltuustojen jäsenmäärä riippuu maakunnan asukasmäärästä. Satakuntaan on määrä valita 69 maakuntavaltuutettua, ja kukin puolue voi asettaa puolitoistakertaisen ehdokasmäärän. Satakunnassa täysi ehdokaslista merkitsee 103 ehdokasta. Niinpä ehdokkaita pitää etsiä ”kissojen ja koirien kanssa”.

Maakuntavaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä puolustaisi myös tuleva vaalisuma. Jos maakuntavaalit pidetään lokakuussa, ovat eduskuntavaalit edessä joka tapauksessa viimeistään ensi vuoden huhtikuussa ja eurovaalit vielä ensi vuoden kesäkuussa. Jos vaalisuma kysyy voimia puolueilta ja ehdokkailta, on se väsyttävää myös äänestäjille.

Odotettavissa onkin, että viimeistään eurovaalit karahtavat tällä menolla kiville.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva