Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.2.2018 - Tuulivoimalat olisivat merkittävä päänavaus Mäntyluodon telakalle

Porissa kiistellyssä Ahlaisten Lammin tuulipuistohankkeessa saavutettiin ainakin yksi etappi, kun ranskalaisomistuksessa olevan TechnipFMC Oy:n Mäntyluodon telakan sekä A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ja Satawind Oy:n kesken allekirjoitettiin viime viikolla lopullinen kauppasopimus hankkeen toteuttamisesta.

Edellytyksenä tietysti on, että Porin kaupunginvaltuusto hyväksyy helmikuun lopulla tuulipuiston kaavan, ja että suunnitelmien valmistuttua hanke saa vielä rakennusluvan.

Kaava näyttäisi saavan Porin valtuuston hyväksynnän, kun sosialidemokraattinen valtuustoryhmä päätyi osaltaan puoltamaan kaavaa. Jo aiemmin kaavaa on puoltanut kokoomuksen ryhmä, ja lisäksi sen hyväksymisen kannalla on ainakin osa vihreistä ja vasemmistoliitosta.

Demarit ovat olleet asiassa ratkaisijan roolissa, jo julkisuudessa sosialidemokraattien kanta on saanut osakseen kritiikkiä lähinnä tulevan tuulipuiston lähialueelta Ahlaisista. Demarien yksin saama arvostelu on ollut sikäli kohtuutonta, että hanke saa kannatusta myös muissa ryhmissä. Tosin tämä ei ole uusi ilmiö, sillä demarit ovat olleet perinteisesti Porissa usein ehkä pienen mutta äänekkään ryhmän kohteena.

Toki ahlaislaisten kokema pettymys on ymmärrettävää, sillä 14 yli 200-metristä tuulimyllyä muuttavat alueen maisemaa, vaikka niistä ei olekaan todettu syntyvän terveydellistä haittaa.

Sosialidemokraattien myönteiseen kantaan vaikutti eniten työllisyys. Aikanaan maailman johtaviin öljynporauslauttojen valmistajiin kuulunut Mäntyluodon telakka on viime vuosina ollut vaikeuksissa, koska uusia porauslauttoja ei maailmalla ole juuri tarvittu, ja telakan työpaikat ovat vähentyneet rajusti.

Telakka on yrittänyt etsiä uusia läpimurtoja, ja se on ollut mm. ensimmäisenä maailmassa rakentamassa arktisiin oloihin suunniteltua offshore-tuulivoimaa.

Nyt maatuulivoimalat olisivat merkittävä uusi päänavaus, kun tehdyn sopimuksen mukaan Technip vastaa tuulipuiston rakentamisesta ja projektin johtamisesta.

Ahlaisten hankkeen työllisyysvaikutukset ovat rakennusaikana noin 120 henkilötyövuotta. Hankkeen suorat työllisyysvaikutukset ovat telakalla 50-60 henkilötyövuotta. Se merkitsee toivon pilkahdusta lomautetuille työntekijöille.

On muistettava myös noin 80 miljoonaa maksavan hankkeen taloudellinen merkitys Porin kaupungille. Pori Energia saa noin 500 000 euron liittymismaksut sekä siirtomaksuja noin 300 000 euroa vuodessa. Kiinteistöveroa kertyisi noin 470 000 euroa vuodessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva