Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.2.2018 - Aktiivimalli on osoitus sopimusyhteiskunnan rapautumisesta

Viime perjantaina Helsingissä järjestetty noin 10 000 ihmisen joukkomielenilmaus oli kohdistettu oikeistohallituksen nikkaroimaa työttömien aktiivimallia vastaan. Aktiivimalli on jo käytössä, ja hallitus suunnittelee sille myös jatkoa.

Mielenilmaus oli SAK:n alullepanema, ja sitä ryydittivät omilla poliittisilla lakoillaan mm. Teollisuusliitto, Rakennusliitto sekä Auto- ja kuljetusalojen työntekijäliitto.

Erityisesti työnantajapuolella ja hallituksessa poliittisia lakkoja paheksuttiin, ja samaan hengenvetoon todettiin, että SAK on mielenilmauksensa kanssa myöhässä, koska aktiivimalli on jo voimassa.

SAK;n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on perustellut ajankohtaa sillä, että eduskunta on piakkoin saamassa 130 000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen aktiivimallin purkamiseksi, joten keskusjärjestö ei ole mitenkään myöhässä.

Se, että hallitus yksipuolisesti on päättänyt heikentää työttömyysturvaa, mitä aktiivimalli siis käytännössä merkitsee, on osoitus suomalaisen sopimusyhteiskunnan rapautumisesta. Sen mm. totesi Jarkko Eloranta viime lauantaina Porissa Satakunnan sosialidemokraattien ay-seminaarissa.

Kun työnantajien keskusjärjestö EK pari vuotta sitten irtaantui tulopoliittisten kokonaisratkaisujen eli tupojen neuvottelemisesta, tuo rapautuminen alkoi silloin.

Tupot neuvoteltiin kolmikantaisesti EK:n palkansaajien keskusjärjestöjen ja maan hallituksen kesken. Silloin synnytettiin paketteja, joissa sovittiin palkoista, eläkkeistä, veroista ja myös työttömyysturvasta.

Nyt palkoista sovitaan työnantajaliittojen ja ammattiliittojen kesken alakohtaisesti. Hallitus päättää yksin veroista ja työttömyysturvasta. Palkansaajajärjestöjä kuullaan muodollisesti, mutta merkittäviä vaikutuksia ei kuulemisella ole ollut.
Eloranta totesi Porissa, että tupojen aikaan aktiivimallia ei olisi tullut.

EK on yhdessä oikeistohallituksen kanssa päässyt tavoitteeseensa eli ay-liikkeen vaikutusvallan vähentämiseen, jopa romuttamiseen.
Myös liittokohtaisissa neuvotteluissa työnantajapuoli suhtautuu yhä jyrkemmin palkansaajapuolen esityksiin, mikä näkyy parhaillaan julkisen alan palkkaneuvotteluissa.

Koska ay-liikettä kuunnellaan yhä vähemmän, sen pitää toimia muulla tavoin. Onkin odotettavissa, että työtaistelut - ovat ne sitten työehtoja koskevia tai poliittisia - tulevat lisääntymään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva