Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.1.2018 - Demarien ei tarvitse pukeutua säkkiin

Istuvan presidentin Sauli Niinistön valinta jatkokaudelle ei tuskin yllättänyt ketään. Ainoa yllätys oli ehkä se, että hänen saamansa äänivyöry oli niin suuri, 1 874 334 ääntä, mikä on 62,7 prosenttia annetuista äänistä.

Muut ehdokkaat jäivät kauas Niinistöstä, mikä osoittaa tilanteen poikkeuksellisuudesta. Ensimmäisellä kierroksella ei ole presidenttiä valittu aiemmin. Jos joku odotti esimerkiksi kuuden vuoden takaisen Haavisto-ilmiön toistumista, sai odottaa turhaan. Vihreiden Pekka Haaviston tilaisuus oli ja meni silloin, ja hänen kannatuksensa jäi nyt 12,4 prosenttiin.

Presidentinvaalit ovat olleet Kekkos-kauden jälkeen Suomessa käytännössä pelkästään henkilövaaleja, joissa sosialidemokraatit saivat paistatella 30 vuotta. Ensin tuli Koivisto-ilmiö, sitten Ahtisaari-ilmiö ja vielä Halos-ilmiö. SDP:n paukut loppuivat Niinistön valintaan presidentiksi kuusi vuotta sitten. Silloin SDP:n ehdokkaana oli puoli väkisin Paavo Lipponen, jonka kannatus jäi reiluun 6 prosenttiin.
Nyt demarien Tuula Haatainen jäi 3,3 prosenttiin eli samaan kastiin jokseenkin kaikkien muiden ehdokkaiden kanssa. Nyt kolmanneksi sijoittunut perussuomalaisten Laura Huhtasaari sai 6,9 prosentin kannatuksen. Se on aloittelijalle kieltämättä paljon, mutta vaaleissa, joissa valitaan yksi presidentti, ei ole merkitystä enää sillä, onko kannatus 3 vai 6 prosenttia.

Samasta syystä SDP:kään ei ole syytä pukeutua vaalituloksen perusteella säkkiin, vaan pitää lähteä rinta rottingilla kohti vuoden kuluttua pidettäviä eduskuntavaaleja. Demarien puoluekannatus on gallupeissa liikkunut vajaassa 20 prosentissa. Nyt suuri osa niin SDP:n kuin muidenkin puolueiden kannattajista äänesti porvari Niinistöä. Eduskuntavaaleissa kannattajat todennäköisesti palaavat aiempiin asemiin riippuen tietysti harjoitettavasta politiikasta.

Esimerkiksi Satakunnassa SDP oli viime kuntavaaleissa selvä ykkönen, ja samaa sijoitusta sopii odottaa jatkossakin.

SDP:ssä pitää kuitenkin ottaa viimein opikseen siitä, että kuuden vuoden kuluttua oleviin presidentinvaaleihin on valmistauduttava ajoissa. Julkisuuteen ei pitäisi päästää epätoivoisia viestejä siitä, kuka kulloinkin on kieltäytynyt ehdokkuudesta. Asiat pitää valmistella niin, että oikea ehdokas lyödään julkisuuteen kerralla, vaikka sitten jäsenäänestyksen kautta. Paniikkiratkaisuihin ei ole enää varaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva