Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.1.2018 - Vielä voi vaikuttaa

Sunnuntaina pidettävien presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja tähän mennessä jo yli 1,5 miljoonaa äänioikeutettua on antanut äänensä. Peli ei siis ole vielä pelattu, sillä toivottavasti toinen mokoma käy äänestämässä virallisena vaalipäivänä.

Vaalien tulokseen voi siis vielä vaikuttaa. Istuva presidentti Sauli Niinistö on gallupien ja ennusteiden mukaan edelleen vahvassa johdossa, vaikka hänen gallupkannatuksensa onkin laskenut vaalien lähestyessä liki 80 prosentista jo lähelle 50 prosenttia.

Sunnuntai-iltana selviää, saako valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi asettama Niinistö yli 50 prosentin ääniosuuden, jolloin hänet valittaisiin presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksella, vai jääkö hänen osuutensa alle puoleen, jolloin mennään toiselle kierrokselle helmikuussa.
Kävi niin tai näin, on varsin todennäköistä, että Sauli Niinistö joka tapauksessa istuu presidenttinä vielä toiset kuusi vuotta.

Äänestäjät voivat vielä kuitenkin vaikuttaa vaalin tulokseen, sillä gallupeilla ei presidenttiä valita. Siihen tarvitaan äänestyslipun pudottaminen uurnaan. Ennakkoäänestyksessä annetuilla äänilläkään ei ole vielä presidenttiä valittu.

Siksi olisikin tärkeää, että vielä äänestämättömät kansalaiset harkitsisivat kaksi kertaa, antavatko he äänensä Niinistölle vain siksi, että hän on istuva presidentti, vai äänestäisikö ehdokasta, joka todella vastaa äänestäjän omia arvoja.

On ollut hämmentävää seurata, kuinka esimerkiksi jotkut sosialidemokraatit ovat ilmoittaneet äänestävänsä mieluummin Niinistöä kuin SDP:n omaa ehdokasta Tuula Haataista. Miksi?

Kuten useimmat muutkin ehdokkaat, Tuula Haatainen tukee pääpiirteissään Suomen nykyistä ulkopolitiikkaa, jota myös Niinistö tukee. Mutta kun pohditaan ehdokkaiden arvopohjaa, edustaa Sauli Niinistö selvästi oikeistolaisia arvoja, kun taas Haataisen arvomaailma rakentuu oikeudenmukaisuuden puolustamiselle, siis sosialidemokratialle. Näin sekä järjellä että tunteella ajatellen ääni pitäisi mennä Haataiselle. Tätä kannattaisi siis vielä kerran pohtia.

Kahdeksan ehdokkaan välinen vaalikamppailu on ollut tähän mennessä melko yllätyksetön. Ylen viimeinen suuri vaalikeskustelu järjestetään televisiossa tänään torstaina, ja sitä ennen Yle vielä julkistaa tuoreimman presidenttigallupin. Olisikin toivottavaa, että ne yhdessä tekisivät näistä vaaleista vielä todelliset ja saisivat kansalaiset ajattelemaan, että presidentillä on väliä arvojohtajana. Ja Niinistöhän ei ilmoituksensa mukaan halua olla arvojohtaja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva