Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.1.2018 - Ay-liike on oikealla asialla

SAK:n hallitus päätti tällä viikolla kutsua jäsenliittojensa päättävät elimet yhteiskokoukseen Helsinkiin keskustelemaan vastatoimista Sipilän porvarihallituksen runnomaa työttömien aktiivimallia kohtaan. Ensi viikon tiistaina järjestettävään yhteiskokoukseen osallistunee useita satoja ay-liikkeen päättäjiä, ja kokouksessa kuullaan todennäköisesti kitkeriä puheenvuoroja hallituksen mallista.

Jatkoa seuraa 2. helmikuuta. Silloin SAK järjestää ainakin Helsingissä poliittisen mielenilmauksen aktiivimallia vastaan. Tuolloin Helsinkiin odotetaan tuhansia mielenosoittajia vaatimaan lain peruuttamista.

Aina silloin tällöin etenkin takavuosina on esitetty väitteitä, etteivät SAK ja ammattiliitot halua ajaa täysillä työttömien asiaa. Väitteet ovat olleet aiemminkin ja etenkin nyt perättömiä. SAK ja muut palkansaajien keskusjärjestöt ovat jäsenliittoineen jatkuvasti vaatineet parannuksia työttömyysturvaan ja vastustaneet leikkauksia.

Nyt äänenpainot ovat kuitenkin syystä koventuneet. Nykyinen porvarihallitus on vajaan kolmen toimintavuotensa aikana käynyt jatkuvasti työttömyysturvan kimppuun työttömyyskorvauksia leikaten ikään kuin heikentämällä työttömyysturvaa saataisiin työttömät töihin.

Jotkut oikeistopoliitikot ovat ainakin epäsuorasti todenneet työttömät lusmuilijoiksi, jotka nauttivat mieluummin työttömyyskorvausta kuin menevät töihin. Oikeistopoliitikot tuntuvat elävän kovin kaukana todellisuudesta.

Hallitus onkin mm. lyhentänyt työttömyysturvan kestoa sadalla päivällä ja pidentänyt omavastuuaikaa viidestä päivästä seitsemään.

Kansalaiset kokevat hallituksen politiikan epäoikeudenmukaiseksi, mistä on osoituksena mm. se, että aktiivimallin perumista vaativa kansalaisaloite on kerännyt lyhyessä ajassa jo yli 130 000 allekirjoitusta. Se kertoo ihmisten huolesta työttömien toimeentulosta sekä siitä pelosta, että lähes kuka tahansa voi menettää työpaikkansa alkaneesta nousukaudesta huolimatta.

Hallitus ei ole kuitenkaan kansalaismielipiteestä piitannut, vaan se hiihtää jääräpäisesti omaa latuaan toteuttaen missiotaan, jonka porvaripuolueet ottivat lähtökohdakseen hallitusta muodostettaessa: ay-liike kyykkyyn.

Ay-liike onkin nyt oikealla asialla, kun se lähtee osoittamaan joukkovoimaansa. Joukkojaan kerää kasaan nyt SAK, mutta samaan joukkoon saattaa hyvinkin lähteä myös ainakin STTK:laisia liittoja, vaikka toimihenkilökeskusjärjestö ei itse toimintapäivään osallistu. Sekin kuitenkin tyrmää aktiivimallin ja on antanut liitoilleen mahdollisuuden osallistua mielenilmaukseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva