Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.1.2018 - Ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla

Tähän asti vielä melko rauhallisena säilynyt presidentinvaalikamppailu tiivistynee ensi viikolla, kun 28. tammikuuta pidettävien vaalien ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Silloin alkaa myös hahmottua lopullinen presidenttigallup, joka ei siis ole enää mielipidetiedustelu.

Varsin laimealta tuntunut kansan kiinnostus vaaleja kohtaan todennäköisesti piristyy nyt, kun ehdokkaiden tv-tentit ja vaalikeskustelut ovat alkaneet. Presidentinvaalien äänestysprosentti on ollut yleensä korkeampi kuin eduskunta- ja kunnallisvaalien, puhumattakaan eurovaaleista. Tammikuun 28. päivän ilta osoittaa, käykö niin tälläkin kertaa.

Toki on niin, että Sauli Niinistön kannatus on mielipidemittausten mukaan ylivoimainen, mikä osaltaan saattaa jopa vähentää kansalaisten äänestysintoa ikään kuin ”hänen valintansa on joka tapauksessa selvää”.

Yleinen arvio on, että presidentinvaali ratkeaa ensimmäisellä kierroksella. Sauli Niinistön kannatus on kieltämättä vahva, mutta mielipidetiedusteluissa hänen kannatuslukemansa ovat kuitenkin tulleet vaalien lähestyessä alaspäin. Ylen tuoreimman kyselyn mukaan Niinistöä kannattaa presidentiksi nyt 72 prosenttia, ja muut ehdokkaat tulevat kaukana perässä.

Istuvan presidentin asema on vaalissa aina vahva, ellei hän virkakautensa aikana syyllisty virheisiin tai päästele suustaan sammakoita. Sauli Niinistö mainosti aiemmissa vaaleissa itseään työväen presidenttinä ja viljeli hokemaa, että vastakkainasettelun aika on ohi. Siksi hänen korkea suosionsa ihmetyttää, sillä hänen presidenttikaudellaan vastakkainasettelu on vain voimistunut, eikä se, että Niinistö on kokoomuksen sijasta valitsijayhdistyksen ehdokas, tee hänestä edelleenkään työväen presidenttia.

Niinistön korkea kannatus ei välttämättä olekaan koko totuus, ja on todennäköistä että vaalissa hänen kannatuksensa laskee edelleen. Eri asia on, pystyykö joku muista ehdokkaista viemään vaalin toiselle kierrokselle.

Ensi lauantaina vaalikiertueensa Satakuntaan ulottava SDP:n ehdokas Tuula Haatainen nauttii useimpien muiden ehdokkaiden tapaan mielipidekyselyissä muutaman prosentin kannatusta. Samaan aikaan SDP:n kannatus on kuitenkin likemmäs 20 prosenttia, joten potentiaalista kannattajakuntaa Haataisella olisi. Onkin valitettavaa, jos iso osa demareista todellakin äänestäisi porvarillista Niinistöä, kuten mielipidemittaukset kertovat.

Haataisen oikeudenmukaisuutta puolustavat arvot sopivat useimpien suomalaisten ajatusmaailmaan. Miksi emme siis äänestäisi arvojohtajaksi henkilöä, joka todella edustaa arvojamme?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva