Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.12.2017 - Sukupuoliseen häirintään tarvitaan nollatoleranssi

Sukupuolinen häirintä ja sen kitkeminen ovat nousseet loppuvuoden kuuminpien yhteiskunnallisten keskustelujen aiheiksi, eikä syyttä. Aihe on pompahtanut säännöllisin väliajoin esiin, mutta nyt se on saanut aivan uudet mittasuhteet Yhdysvaltain elokuvapiireistä lähteneen ja maailmanlaajuiseksi levinneen kampanjan myötä.

Enää häirintäkeskustelu ei ole koskettanut pelkästään kulttuuriväkeä, vaan se on ajankohtainen jokseenkin kaikilla elämänalueilla eduskuntaa ja kirkkoa myöten.

Seksuaalinen häirintä ei ole kuitenkaan uusi asia vaan pikemminkin ikiaikainen. Joissakin kulttuureissa miehet saavat kohdella naisia lähes miten vain. Tasa-arvoa korostavassa länsimaisessa kulttuurissakin häirintä on edelleen valitettavan yleistä, joskin siitä on usein vaiettu. Eikä häirintä ole pelkästään miesten naisiin kohdistamaa, vaan myös miehet ovat saattaneet joutua naisten ahdistelemiksi.

Suomessa keskustelu huipentui tällä viikolla eduskunnassa, kun kansanedustaja ja SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen esitti puolueensa tukemana keskustelun käymistä suuressa salissa.

Eduskunta oli yksimielinen siitä, että seksuaaliseen häirintään tarvitaan nollatoleranssi. Häirintä on nykyisinkin eräiltä osin kriminalisoitu, mutta koska esimerkiksi kourimisilla ja ehdotteluilla on harvoin todistajia, on lain koura päässyt väliin äärimmäisen harvoin. Ongelmaa pahentaa se. että etenkin työpaikoilla on kyse myös valtasuhteista. Jos esimiesasemassa oleva käyttäytyy sopimattomasti, alemmassa asemassa olevan häirinnän kohteen saattaa olla vaikea ilmiantaa häiritsijää.

Kuten eduskunnassakin moneen ääneen todettiin, tarvitaan ennen kaikkea asennemuutosta, joskin lainsäädännöllisiäkin lisätoimia saatetaan tarvita.

Maan hallitus on kutsunut ensi viikolla koolle työmarkkinajärjestöjen edustajat keskustelemaan häirinnän kitkemisestä työpaikoilla. Se on ensimmäinen konkreettinen ele valtiovallan taholta asiassa.

Tuula Haatainen toivoi eduskunnassa, että keskusteluun kutsuttaisiin myös oppositioryhmien edustajat, jotta yhteiskunta voisi puuttua asiaan mahdollisimman laajasti.

Seksuaalinen häirintä tuntuu siis olevan valitettavan yleistä. Keskustelun tiimellyksessä on kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosa miehistäkin sittenkin suhtautuu kunnioittavasti naisia kohtaan niin työssä kuin vapaa-ajallakin. Asioiden liika yleistys on vaarallista tässäkin yhteydessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva