Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.11.2017 - Kohti suurliittoja

Suomeen syntyy käytännössä tänään torstaina uusi suurliitto, SAK:lainen Teollisuusliitto, jonka  tänään päättyvä ylimääräinen liittokokous on sinetöinyt Metalliliiton, Puuliiton ja Teollisuuden ammattiliiton TEAMin yhdistymisen Suomen suurimmaksi teollisuusliitoksi. Virallisesti uusi liitto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Uuteen liittoon kuuluu 226 000 jäsentä, jotka työskentelevät 33 sopimusalalla. Luvut olisivat voineet olla suuremmatkin, sillä fuusiossa alunperin mukana ollut Paperiliitto jättäytyi viime kesänä pois hankkeesta, koska fuusio ei olisi saanut tarvittavaa määräenemmistöä Paperiliiton hallinnossa. Vastaan löivät vasemmistoliittolaiset.

Kaikki kolme nyt mukana olevaa liittoa ovat demarienemmistöisiä kuten myös Paperiliitto. Näissä kuitenkin myös vasemmistoliittolaiset päättäjät ovat olleet valtaosin fuusion kannalla.

Teollisuusliiton  puheenjohtajaksi nyt valittu Riku Aalto toivotti nyt Paperiliitonkin  vielä tervetulleeksi suurliittoon.

SAK:n sisällä on aiemmin toteutunut kaksi suurliittofuusiota, kun palvelualojen liitot sulautuivat PAMiksi ja julkisen sektorin työntekijäliitot JHL:ksi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ennakoi, että suurliittoja syntyy vielä lisää. Keskustelujahan käydään myös mm. SAK:laisten kuljetusliittojen yhdistymisestä.

STTK:n puolella taas väläytetään säännöllisin väliajoin mm. hoitoalan Tehyn ja Superin yhdistymistä. Sen toteutuminen lienee vielä kuitenkin kaukana.

Eloranta muistutti Tampereella, että yhteiskunnan koventuminen ajaa kohti suurempia liittokokonaisuuksia.

Suuremmat työntekijäliitot ovat vastaus työnantajien suurliitoille, jotka Helsingin Etelärannassa EK:n suojissa taktikoivat yhdessä ammattiliittojen vaikutusmahdollisuuksien horjuttamiseksi.

Vaikka laajojen tuloratkaisujen aika on ohi, Etelärannassa pelataan kuitenkin yhteen maaliin.

Siinä mielessä palkansaajien keskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n yhdistyminen olisi ollut hyvä ratkaisu palkansaajien kannalta. Tämä hanke kuitenkin kaatui.

Suunta näyttää kuitenkin olevat kohti suurempia liittoja, ja on mahdollista, että vaikka SAK:n ja STTK:n fuusio kaatuikin, tulevaisuudessa saatetaan nähdä myös keskusjärjestörajojen yli meneviä fuusioita.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva