Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.11.2017 - Sote-uudistuksen arvostelu kovenee

Sipilän hallituksen kaavaileman sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja erityisesti sen valinnanvapauden arvostelu kiihtyy samalla kun valinnanvapausesityksen lausuntokierros lähenee loppuaan.

Tuoreimman tyrmäyksen valinnanvapaudelle antoivat Kuntaliitto ja sen sote-asioista vastaava varatoimitusjohtaja Hanna Tainio. Kuntaliiton mukaan hallituksen valinnanvapautta koskevassa lakiluonnoksessa on katastrofin ainekset. Samaa mieltä ovat olleet aiemmin jokseenkin kaikki alan asiantuntijat, ja eduskunnassa oppositiopuolueiden lisäksi arvostelijoihin ovat liittyneet myös monet kansanedustajat keskustan ja kokoomuksen sisällä.

Kun vielä valinnanvapautta ”kuin käärmettä pyssyyn” tunkeneen kokoomuksen sote-vastaava, sisäministeri Paula Risikko tv-uutisten haastattelussa tiistaina totesi, että valinnanvapausesitykseen pitää tehdä vielä muutoksia, niin näyttääkin selvältä, ettei lakiluonnos toteudu sellaisenaan - jos lainkaan. Se voi jopa kaataa hallituksen.

Mistä sitten kenkä puristaa?

Ehkä selkeäsanaisimmin lakiesityksen epäkohtia on kuvannut HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden, joka totesi Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan (18.11.), että valtiovalta ja osa kunnista näyttävät menettäneen kokonaan otteen terveydenhuollosta, joka siirtyy ryminällä markkinavoimien ohjaukseen.

Lindenin mukaan Suomen terveydenhuolto ei ole ollut hänen 40-vuotisen lääkäriuransa aikana koskaan niin sekaisin kuin se on nyt.

Linden on laskenut, että lausunnolle lähetetyn ehdotuksen mukaan jopa puolet nykyisten julkisten sairaaloiden toiminnasta siirtyisi markkinoille. Tämä vaarantaisi sairaaloiden päivystysvalmiuden ja siirtäisi hoidon painopisteen vakavien sairauksien hoidosta pikkuvaivojen hoitoon.

Aki Linden kuvasi tilannetta pari viikkoa sitten myös Satakunnassa sosialidemokraattien sote-seminaarissa. Siellä hän muistutti, että keskussairaaloiden resurssit ympärivuotiseen päivystykseen perustuvat päiväajan laajaan kiireettömämmän hoidon volyymiin. Jos tästä puolet eli noin 6 miljardia euroa menisi yksityisille terveysjäteille, romuttuvat keskussairaaloiden mahdollisuudet 24/7-päivystykseen.

Hallituksen malli perustuu keskustan ja kokoomuksen lehmänkaupoille: keskusta sai maakuntahallinnon ja vastineeksi kokoomus haluaa yksityiset terveysyritykset verorahojen jaolle.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi puoluevaltuustonsa kokouksessa, että demaritkin haluavat sote-uudistuksen, mutta näille lehmänkaupoille on sanottava ei.

Rinteen mukaan hallituksen on luovuttavat markkinamallistaan, eikä hän ole vaatimuksineen yksin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva