Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.11.2017 - Demarien tavoitteet ovat kirkastumassa

SDP:n tavoitteita on jopa puolueen järjestöväenkin keskuudessa moitittu toisinaan ympäripyöreiksi, eivätkä moitteet ole välttämättä olleet aina vääriä. Tiistaina julkistetussa puolueen vaihtoehtobudjetissa on kuitenkin näkyvissä uudenlaista henkeä ja konkretiaa. Suurimman oppositiopuolueen tavoitteet ovat nyt selvästi kirkastumassa.

Demarit peräänkuuluttavat oikeudenmukaisuutta ja sydäntä Sipilän oikeistohallituksen kylmän talouspolitiikan vaihtoehdoksi. Vaihtoehtobudjetissa puolue osoittaa mm. sen, kuinka hallituksen työllisyystavoitteet ovat karkaamassa käsistä, ja yhä useampi suomalainen on putoamassa kasvun rattailta.

Vaikka vaihtoehtobudjetti on suunnattu vuodelle 2018, on sen tavoitteet jo seuraavalla vaalikaudella, vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeisessä ajassa, jolloin SDP:n tavoitteena on nousta takaisin hallitukseen.

Demarit peräänkuuluttavat tulevaisuuden toivoa, ja vaihtoehtobudjetin selkein konkretia löytyy juuri lasten, nuorten ja lapsiperheiden aseman parantamisesta.

Rohkein veto on esitys oppivelvollisuusiän nostamisesta 18 vuoteen, mikä pakottaisi nuoret jatkamaan peruskoulun jälkeen toisen asteen opintoja. Esitykseen liittyy myös se, että toisen asteen koulutus muutetaan opiskelijoille maksuttomaksi samaan tapaan kuin peruskoulu.

Ajatus ei ole uusi, sillä edellisen kauden opetusministeri Krista Kiuru (sd) esitti samaa jo vuonna 2014, jolloin esitys sai osakseen kovaa kritiikkiä. Hallituksessa esitys kaatuikin lopulta kokoomuksen vastustukseen.

Nyt aika uudistuksen toteutukselle saattaa olla kuitenkin myötämielisempi, sillä Suomen koulutustaso on OECD:n tilastojen mukaan pudonnut, ja meillä on noin 100 000 nuorta, joilta puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto. Moni heistä ei ole myöskään päässyt työelämään kiinni.

Demarien näkemys on, että vain koulutustason nostamisella voidaan selvästi parantaa työllisyyttä, mikä taas toisi lisää verotuloja ja siivittäisi kasvua.

SDP:n vaihtoehtobudjetti sisältää toki monia muitakin konkreettisia viestejä, kuten se, että julkisen sektorin lomarahat tulee maksaa normaalisti vuosina 2018-19. Lomarahoistahan leikattiin tänä vuonna kolmannes kiky-sopimuksen perusteella.

Kiky-sopimuksella hallitus tavoitteli nimenomaan Suomen vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamista, jossa julkisen sektorin lomarahoilla ei ole kuitenkaan kaiken järjen mukaan mitään tekemistä. Leikkaus oli siis monellakin tavalla turha.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva