Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.11.2017 - Porin valtuuston yhteistyökyky punnitaan maanantaina

Porin kaupunginvaltuusto saa maanantaina käsiteltäväkseen kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotuksen, jonka kaupunginhallitus hyväksyi alun kitkan jälkeen lopulta yksimielisesti.

Budjettiesitys on 400 000 euroa ylijäämäinen, ja kunnallisvero säilyy ensi vuonnakin nykyisessä 19,75 prosentissa.

Kulunut syksy on ollut Porin kunnallispolitiikassa tuulinen sen jälkeen kun kevään kuntavaaleissa rökäletappion demareille kärsinyt kokoomus on purkanut turhautumistaan ja sisäisiä kiistojaan kiukuttelulla. Kokoomus lyöttäytyi yhteen perussuomalaisten kanssa, ja ryhmät irtaantuivat sosialidemokraattien johdolla rustatusta valtuustosopimuksesta eli Pori-sopimuksesta. Ne tekivät oman vaihtoehtosopimuksensa, joka ei lopulta poikennut juurikaan virallisesta Pori-sopimuksesta.

Nyt valtuustoon menevä talousarvioehdotus on paljolti Pori-sopimuksen mukainen, ja molemmissa näkyy se punavihreä ote, jota kokoomus syksyn mittaan on parjannut. Merkillepantavaa on se, että kaupunginhallituksessa ei budjettiehdotuksesta äänestetty kertaakaan eli myös kokoomus ja perussuomalaiset hyväksyivät sen.

Maanantaina jää nähtäväksi se, säilyykö yksimielisyys myös valtuustossa. Silloin mitataan porilaisten kunnallispoliitikkojen yhteistyökyky.

Toisaalta erityisesti perussuomalaisten valtuustoryhmä on niin ailahteleva, että sieltä voi valtuustosaliin tulla joitain muutosesityksiä pelkästään kiukuttelun vuoksi.

Sosialidemokraattien johdolla budjettikäsittelyä on Porissa uudistettu niin, että pitkin syksyä päättäjät ovat istuneet epävirallisissa iltakouluissa, jossa asioita on käyty läpi. Virkamiehet ovat voineet aistia poliitikkojen tuntoja, ja virkamiehet puolestaan ovat listanneet poliitikoille realiteetteja. Näin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen pystyi tekemään sellaisen esityksen, johon ei suuria viilauksia tarvittu.

Tosiasia on kuitenkin se, että porilaiset ovat saamassa varsin asukasystävällisen budjetin. Verot eivät nouse, koska maan porvarihallituksen vedettyä pois kiinteistöveron alarajan noston, ei Porikaan sitä nosta. Kiinteistönomistajille se merkitsee yhteensä yli miljoonan euron säästöä ja samansuuruista vajetta kaupungin tuloihin. Sivistyssektorikin sai tarvittavat lisärahat, joilla taataan lasten kotihoidontuen Pori-lisä sekä opetuksen resurssit. Lisäksi pitkään jatkunut teknisen sektorin alibudjetointi on korjattu.

Kenelläkään ei pitäisi nyt olla suuria valituksen aiheita. Toivoa sopiikin, että Porin politiikan myrskyt nyt laantuisivat ja hiekkalaatikkoleikit loppuisivat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva