Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.11.2017 - Päänavaus palkankorotuksille tehty, miten käy julkisen sektorin?

Työmarkkinoilla tehtiin tällä viikolla päänavaus palkankorotuksille useamman vuoden tauon jälkeen, kun sekä teknologiateollisuuteen että kemianteollisuuteen syntyi neuvottelutulos kahden vuoden sopimuksesta, joka nostaa palkkoja yhteensä 3,2 prosenttia.

Sopimusten lopullinen hyväksyminen edellyttää vielä liittojen hallintojen hyväksyntää, ja esimerkiksi Teollisuusliiton valtuusto päättää asiasta ensi viikolla.Teollisuusliiton hallitus äänesti asiasta, mutta se hyväksyi sopimuksen osaltaan selkein luvuin, ja näin käynee myös valtuustossa.

I,6 prosentin palkankorotuksen vuositasolla on määrä turvata palkansaajille ostovoiman säilyminen ainakin ennallaan, ja parhaassa tapauksessa ostovoima saattaa jopa hitusen nousta, joka olisi tärkeää kotimarkkinoiden kehitykselle.

Mielenkiintoista teknologiateollisuuden sopimuksessa on se, että sopimus antaa nyt ensimmäisen kerran mahdollisuuden sopia ns. pekkaspäivien käytöstä työpäiviksi. Nykyisin 12,5 pekkaspäivästä voidaan paikallisesti sopien muuttaa työpäiviksi enintään kuusi. Tätä voidaan pitää jopa historiallisena sopimuksena, koska pekkaspäivien koskemattomuus on ollut ay-liikkeelle tähän asti pyhä asia. Käytännössä se tarkoittaa työajan pidennystä.

Teknologiateollisuuden sopimuksessa on Sähköliittoa varten tehty erillispöytäkirja, ja Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan sähköasentajien työehdot eivät heikkene. Sähköliitossa tosin ollaan edelleen eri mieltä asiasta, ja se haluaa teollisuuteen oman sopimuksen. Sen takia tuhat vientiteollisuuden sähköasentajaa ovat nyt lakossa.

Nyt odotetaan vielä metsäteollisuuteen sopimusta, jonka syntyminen näyttää vaikealta. 1,6 prosentin palkankorotus vuodessa antanee kuitenkin mallia niihinkin neuvotteluihin. Sen jälkeen tärkeimmät teollisuuden alat ovat sopimuksen piirissä.

Mutta mitä tapahtuu kuntien ja valtion työntekijöille? Kilpailukykysopimuksessa heiltä vietiin kolmannes lomarahoista pois, ja odotettavissa on, että julkisen puolen työntekijäliitot kuten JHL, OAJ ja Tehy hakevat syksyn kierroksella kompensaatiota lomarahojen leikkauksille.

On ymmärrettävää, että oikeistohallituksen vaatima lomarahojen leikkaus vain julkiselta sektorilta kaihertaa edelleen työntekijöitä. Moni ihmettelee vieläkin sitä, mitä tekemistä sillä on ollut Suomen vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantamisessa.

Julkisella sektorilla onkin odotettavissa kiperät neuvottelut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva