Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.10.2017 - Perustuslaki turvaa demokratiaa

Pankkiiri Björn Wahlroos arvostelee pamfletissaan ”Hiljainen vallankumous” Suomen perustuslain tulkintaa, joka hänen mukaansa on kaventanut hallituksen valtaa. Hän arvostelee mm. ”punavihreitä” professoreita, joiden tulkintojen myötä eduskunnan perustuslakivaliokunta on mm. hidastanut sote-uudistuksen toteuttamista.

Wahlroosin kritiikki kohdistuu erityisesti juuri perustuslakivaliokuntaan, joka kesällä kaatoi hallituksen esittämän sote-uudistuksen valinnanvapauden, jolla yksityisille sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajille olisi annettu paljon nykyistä suurempi rooli. Lisäksi hän arvostelee mm. sitä, että perustalakivaliokunta vaikutti osaltaan myös pääministeri Juha Sipilän ajamien työmarkkinoiden pakkolakien kaatumiseen. Pakkolaithan peruttiin lopulta, kun ay-liike hyväksyi pakon edessä niin sanotun kilpailukykysopimuksen, joka mm. leikkasi julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja.

Wahlroosin mukaan nykyinen perustuslaki on heikentänyt sekä pääministerin että presidentin valtaa, ja tyhjiön ovat täyttäneen hänen mielestään lobbarit, etujärjestöt ja professorit, jotka ovat joko nykyisiä tai entisiä vasemmistolaisia.

Itse nuoruudessaan taistolaisena esiintynyt Wahlroos siis haluaisi, että Suomea johdettaisiin kuten hänen nykyisin edustamiaan suuryrityksiä, joissa kaikki valta on hallituksella ja toimivalla johdolla. Hän unohtaa, että valtio on kansalaisiaan varten, ja sen peruslähtökohta on demokratia, jota edustaa parlamentarismi. Perustuslain tehtävä on turvata demokratiaa ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Wahlrooskaan ei sentään esitä perustuslakivaliokunnan lakkauttamista, mutta hänen mielestään valiokuntaan pitäisi valita nykyistä kokeneempia kansanedustajia, jotka pystyisivät haastamaan valiokunnan kuulemat perustuslakiasiantuntijat - ne hänen mainitsemansa ”punavihreät professorit”.

Wahlroos peesaa näin toista yritysjohtajaa, pääministeri Sipilää, joka puhui aikanaan ”kaiken maailman dosenteista”.

Todellisuudessa nykyinen perustuslakivaliokunta on kovissa paineissa pystynyt puolustamaan kansalaisten perusoikeuksia mm. juuri kaataessaan soten edellisen valinnanvapausesityksen. Nykyinen oikeistohallitus ei ole halunnut sote-uudistuksen yhteydessä kuunnella asiantuntijoita, jotka lähes järjestään ovat tuominneet valinnanvapausmallin. Hallitus on vain pelannut poliittista peliään.

Perustuslain ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan tehtäväksi on jäänyt kuunnella asiantuntijoita ja painaa jarrua sekä turvata kansalaisten oikeudet. Hyvä niin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva