Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.9.2017 - Hallitus antaa pienituloisille karua kyytiä

Eduskunta aloitti keskiviikkona valtion ensi vuoden talousarvioesityksen ruotimisen. Budjettiesityksellään oikeistohallitus jatkaa pienituloisten kyykytystään, sillä budjetti supistaa pienituloisten tuloja entisestään, kun taas hyvätuloiset saavat entistä enemmän. Tuloerot siis kasvavat.

Viime viikolla pääministeri Juha Sipiläkin (kesk) myönsi sen, että hallituksen politiikka on kurjistanut pienituloisia. Hän piti sitä valitettavana. Tämä toteamus ei paljon kuitenkaan lämmitä pienituloisia.

Valtiovarainministeriö julkisti tiistaina laskelmat, joissa myös myönnetään, että ensi vuoden budjetti pienentää hieman kahden alimman tuloluokan käytettävissä olevia tuloja. Tulojen pienentyminen on tosin VM:n laskemien mukaan alimmassa tuloluokassa ”vain” 37 euroa vuodessa, kun taas suurimpien tuloluokkien vuositulot kasvavat jopa 400 euroa vuodessa.

Ero on kuitenkin selvä ja tuloerojen kasvu periaatteellinen epäkohta.

SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan demariryhmän vetäjä Krista Kiuru totesikin Demokraatin haastattelussa, että VM:n selvitys osoittaa, kuinka SDP:n pitkään toistama väite eriarvoisuuden kasvusta pitää paikkaansa.

Sosialidemokraatit ovat jo pitkään vaatineet, että oikeistohallituksen olisi pitänyt tasapainottaa valtion taloutta oikeidenmukaisemmin kuin mitä se on tehnyt. Nyt kaikkein heikommassa asemassa olevat ovat joutuneet säästöjen maksajiksi, ja tuloerot sekä eriarvoisuus ovat selvästi kasvaneet tämän hallituksen politiikan seurauksena. Rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät köyhtyneet lisää.

Mistä tulojen aleneminen pienituloisilla sitten johtuu? Kaikkein pienituloisimmilla tulot putoavat sosiaalietuuksien indeksijäädytysten ja asumistuen leikkausten takia. Lisäksi mm. tupakkaveron korotus osuu kovemmin pienituloisiin, joskin tämä on vapaaehtoinen menoerä.

Sen sijaan ylempiin tuloluokkiin eivät sosiaalietuuksien indeksijäädytykset kohdistu, koska niissä työssä käyvien osuus on suurempi. Mitä pienituloisempi perhe tai henkilö, sitä suurempi osuus käytettävissä olevista tuloista muodostuu tulonsiirroista.
Keskiluokkaisen lapsiperheen elämää taas helpottaa hieman varhaiskasvatusmaksujen aleneminen.

Ministeriössä arvioidaan, että tulojen menetykset aiheuttavat toimeentulotuen kasvua, mikä taas syö budjetin säästölinjaa. Näin hallituksen politiikka tuntuu kovin lyhytnäköiseltä mutta myös epäoikeudenmukaiselta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva