Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.9.2017 - Myös maakuntakaupungeissa on elämää

Suomessa käydään tällä hetkellä vilkasta keskustelua kaupunkipolitiikasta ja kaupungistumisesta.

Katsojan näkökulmasta riippuu se, mitä kaupunkipolitiikalla tarkoitetaan. Erityisesti maalaiskunnissa pelätään, että kaupungistuminen tyhjentää maaseudun. Toinen uhkakuva on se, että kaupungistuminen täyttää suuret kasvukeskukset, ja maakuntien keskuskaupungitkin alkavat tyhjentyä.

Kaupungistumiskeskustelu on lisännyt erityisesti pääkaupunkiseudun ja muun Suomen vastakkaisasettelua. Väestön pakkautuminen työn perässä kehä 3:n sisäpuolelle aiheuttaa kieltämättä ongelmia alueen kaupungeille, ja valtiovallan toimenpitein ongelmia kuten asuntopulaa yritetään lieventää.

Kun pääministeripuolue keskustan aluepolitiikkaa perustuu paljolti maaseudun tukemiseen, ja kokoomus taas vetää Helsinkiin päin, uhkaavat maakuntien keskeiset kaupungit kuten Pori ja Rauma jäädä väliinputoajiksi puhumattakaan Kankaanpään tai Harjavallan kaltaisista pienemmistä kaupungeista.

Tosiasia on kuitenkin se, että myös maakuntakaupungeissa on elämää.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) toi Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan julki tämän huolen.

Lipposen mukaan ”emme voi vain seurata katseella, kun kehitys keskittyy pääradan ja Turun muodostamaan kolmioon, samalla kun maan muut osat taantuvat.

Tätä kehitystä voidaan hillitä ja tasapainottaa, jos niin halutaan. Maakuntien keskusten työssäkäyntialueita on vahvistettava toiminnallisemmiksi”, Lipponen kirjoitti.

Lipponen tietää mistä puhuu, sillä pääministerikausinaan hän piti vankasti mm. Satakunnan puolta.

Pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun muodostaman kolmion väestömäärä kasvaa koko ajan, ja valtio on panostanut alueen kasvuun satoja miljoonia euroja.

Seuraavaksi pitäisi olla maakuntien vuoro. Maakuntien keskuskaupungit tekevät usein arvokasta työtä ympäröivän maakunnan hyväksi voimavarojensa puitteissa, vaikka ympäröivä maakunta kokeekin usein keskuskaupungin rohmuavan kaiken.

Porin kaltaisten keskuskaupunkien voimavarat ovat kuitenkin rajalliset, ja valtiovallan tulisi tukea nykyistä enemmän myös näitä kaupunkeja esimerkiksi lisäämällä koulutuspaikkoja ja panostamalla elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin.

Toki kaupunkien on itsekin tehtävä työtä elinvoimaisuutensa eteen. Porissa pitäisi panostaa nykyistä enemmän esimerkiksi ydinkeskustan kehittämiseen ja näin pysäyttää kaupallisten palvelujen näivettyminen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva