Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.9.2017 - Presidentinvaalien tulisi nyt yhdistää Sdp:tä

Ensi tammikuun presidentinvaalien kuviot selkenivät huomattavasti, kun Sdp:n puoluevaltuusto valitsi Tuula Haataisen puolueen presidenttiehdokkaaksi. Vaikka Sauli Niinistö ei ole vielä virallisesti ehdokkaana, koska hänen kannattajakorttiensa keruu on kesken, hänen vastaehdokkaansa alkavat olla selvillä.

Haataisen lisäksi nimettyjä ehdokkaita ovat keskusta Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, ja Rkp:n Nils Torvalds ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari. Lisäksi Paavo Väyrynen kerää parhaillaan kannattajakortteja oman ehdokkuutensa puolesta.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, kuka ehdokkaista yltää Niinistön todelliseksi haastajaksi. Parhaat mahdollisuudet tähän ovat ehkä Tuula Haataisella ja Laura Huhtasaarella. Vihapuhetta jyrkästi vastustavalla ja ihimisarvoa puolustavalla Haataisella ja lähes täysin päinvastaisia arvoja edustavalla Huhtasaarella saattaa syntyä vaalikamppailun tuoksinnassa kaksintaistelun paikka, joka saattaa nostaa heidän asemiaan. On sitten kansan päätettävissä, millaisia arvoja halutaan suosia.

Enemmät vaalispekulaatiot sikseen, sillä Tuula Haataisen valinnalla sosialidemokraattien presidenttiehdokkaaksi on myös muita ulottuvuuksia kuin presidentinvaalit. Ulottuvuuksista tärkeimmän pitäisi olla nyt pahasti mutkalla olevien Sdp:n rivien suoristaminen.

Puolueen jäsenvaalissa Tuula Haatainen sai 48 prosentin kannatuksen, ja valtamedian ennakkosuosikkina pitämän Maarit Feldt-Rannan ääniosuus jäi 42:een. Sirpa Paateron osaksi jäi toimia enemmänkin täyte-ehdokkaana. Koska Feldt-Ranta oli ainakin osaksi puheenjohtaja Antti Rinteen vastaisen puolueen sisäisen opposition ehdokas, voidaan jäsenäänestyksen tulos tulkita myös jonkinlaiseksi voitoksi Rinteelle.

Eri asia on, kuinka pitkäksi aikaa tämä pystyy pelastamaan Antti Rinteen horjuvaa asemaa puheenjohtajana. Keskustelu Rinteen asemasta käy kuumana erityisesti valtamediassa, jota jatkuvat vuodot puolue-elinten sisäisistä keskusteluista avittavat. Näin puoluetta ollaan murentamassa sisältäpäin.

Toivottavaa olisikin nyt, että kun presidenttiehdokas lopulta saatiin, se ja Tuula Haataisen persoona voisivat yhdistää sosialidemokraatteja niin, että vältettäisiin Paavo Lipposen kuuden vuoden takainen kohtalo presidenttiehdokkaana. Yhdistymisen tulisi koskea myös eduskuntaryhmää.

Samalla tulisi katkaista spekulaatio Rinteen asemasta: antaa hänelle työrauha tai vaihtaa pikaisesti puheenjohtajaa.

Presidentinvaalit ovat vain välietappi kohti eduskuntavaaleja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva