Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.8.2017 - Osaajapula ei ole voinut tulla yllätyksenä

Opetus uudella ja komealla Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksella Porin rautatieaseman lähellä on alkamassa. Myös ammatillisen koulutuksen tilat kohenevat Porissa, kun Winnovalle kunnostetaan uusi kampus SAMKilta vapautuneisiin tiloihin.

Puitteet ovat tärkeät opiskelussa, mutta myös opiskelun sisältöön pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Samoin siihen, että monella nuorella ja heidän perheellään menee taloudellisesti huonosti, mikä vaikeuttaa opintoja. Esimerkiksi oppimateriaalit ovat ammatillisessa koulutuksessa ja lukiossa niin kalliita, että rahanpuute keskeyttää monen nuoren opinnot.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan rahanpuutteesta on tullut merkittävä kouluttautumisen este nuorille. Jopa neljännes toisen asteen tutkinnon keskeyttäneistä kertoo, että rahapula on ollut vaikuttamassa siihen, että opinnot ovat jääneet kesken. Ilman tutkintoa ja koulutuspaikkaa olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahanpuutteen takia.
Suomalaisista peräti 15 prosenttia ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä. Tämä on huono lähtökohta työttömyyden vähentämisessä ja alkaneen talouskasvun vauhdittamisessa. Tarvitaan kipeästi lisää ammattiosaajia.

Aloituspaikkoja on viime vuosina vain vähennetty, vaikka osaajapula ei ole mitenkään voinut tulla päättäjille yllätyksenä. Esimerkiksi vuosi sitten kirjoitettiin (HS), että ”pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen päättämät ammatillisen koulutuksen mittavat menoleikkaukset saattavat pian näkyä ammattiosaajien puutteena.”

Nyt näkyy. Rakennusalalla on jo iso pula työnjohtajista ja rakennusinsinööreistä. Rakentamisen noususuhdanteen lisäksi aiemmat virheet painavat. Rakennusmestarikoulutus ajettiin alas 90-luvun lamassa. Vuonna 2007 uudelleen aloitettua rakennusmestarikoulutusta järjestetään nyt yhdeksässä ammattikorkeakoulussa.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys Amke on laskenut, että edellisen vaalikauden ja nykyhallituksen leikkaukset vievät yhteensä neljänneksen rahoituksesta vuoteen 2018 mennessä.

Yt-neuvottelujen piirissä oli viime vuonna satoja ihmisiä. Paitsi henkilöitä, myös toimipaikkoja on jouduttu karsimaan ja keskittämään koulutusta suurempiin taajamiin.

Amken mukaan ammatillisen koulutuksen rahoitus on supistumassa 25 miljoonaa euroa ensi vuonna. Tämän vuoden rahoituksesta katoaa 35 miljoona euroa, kun hallituksen aiempien päätösten mukaisesti nuorten aikuisten osaamisohjelmaa ajetaan alas ja oppisopimuskoulutuksen lisärahoitus päättyy.

Amken mukaan koulutuksen järjestäjien taloudellinen tilanne säilyy kireänä. Luvassa on lisää sopeuttamistoimia ja henkilöstövähennyksiä. Uuden lukuvuoden ensimmäiset yt-ilmoitukset ovat tulleet jo elokuussa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva