Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.8.2017 - Verokevennyksistä voi tulla vääntö myös palkkaneuvotteluissa

Syksyn työmarkkinaneuvottelut ovat vähitellen alkamassa, sillä ensimmäiset työehtosopimukset ovat umpeutumassa, kun paperiteollisuuden sopimus umpeutuu syyskuussa.

Neuvottelunsa ovat aloittaneet jo metsäteollisuus, kemianteollisuus sekä posti- ja logistiikka-alan unioni. Sen sijaan teknologiateollisuudessa vasta valmistaudutaan neuvottelujen alkamiseen.

Neuvottelut käydään nyt liittokohtaisina, ja keskusjärjestöillä on lähinnä taustatoimijan rooli.

Kesän aikana palkansaajapuolella on jo väläytelty sitä, että palkansaajien pitää saada osansa orastavasta kasvusta. Lisäksi julkisten alojen palkansaajat ovat kertoneet hakevansa kompensaatiota kikyn myötä menetetyille lomarahoille.

Suurimman palkansaajakeskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta olisi valmis maltilliseen palkankorotuslinjaan, mutta eri asia on, ollaanko SAK:n liitoissa yhtä maltillisia.

Veturimiesten poliittinen lakko VR:n pilkkomista vastaan ei ole kuitenkaan välttämättä merkki siitä, että työtaisteluja olisi luvassa laajemminkin. Se oli kuitenkin yksittäistapaus porvarihallituksen toimia vastaan.

Maltillisten palkankorotusten vastineeksi palkansaajapuolella ollaan kuitenkin vaatimassa hallituksella veronkevennyksiä. Sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) ovat jo kuitenkin todenneet, ettei uusia veronkevennyksiä olisi luvassa.

Eloranta totesi tällä viikolla pidetyssä SAK:n työmarkkinaseminaarissa, että SAK vaatii hallitusta tukemaan syksyn työmarkkinakierrosta 200 miljoonan euron veronkevennyksillä.

Mikäli hallitus on elokuun lopun budjettiriihessään edelleen sitä mieltä, ettei veronkevennyksiin lähdetä, niin se voi hermostuttaa palkkaneuvotteluja käyviä liittoja. Hermostuneisuus voi taas lisätä lakkoherkkyyttä sopimusten umpeutuessa.

Vaikka työantajien EK romutti tulopolitiikan kieltäydyttyään kolmikannasta, ja hallitus on kieltäytynyt sekaantumasta palkkaneuvotteluihin, saattaa syksyn mittaan tulla tilanne, että kolmikantaa tarvitaan sittenkin jossakin mitassa.

Porvarihallitus valitsee väärän kortin, jos se ryhtyy syyttämään palkansaajia, että he ylimitoitetuilla palkkavaatimuksilla romuttavat vauhtiin päässeen talouskasvun.

Pörssiyhtiöiden johtajien palkat ja bonukset ovat kasvaneet kasvamistaan. Niin työnantajien ja hallituksen tulee kuitenkin muistaa se, että ilman työntekijöitä ei tulosta synny.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva