Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.8.2017 - Kirkko on jälleen kiperän valinnan edessä

Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Järjestyksessään neljästoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa saavuttaa eläkeiän ensi keväänä.

Näin ilmoitti Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli tiedotteessaan keskiviikkona. Samalla tuomiokapituli kertoi päättäneensä uuden arkkipiispan vaalista, jonka ensimmäinen kierros käydään 8. helmikuuta ensi vuonna. Toinen kierros käydään tarvittaessa maaliskuun alussa. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa ensi vuonna.

Äänioikeus arkkipiispan vaaleissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin hiippakunnan äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita eli 603. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1 525 henkilöllä.

Tuomiokapitulin keskiviikkoinen ilmoitus oli tylsän asiapitoinen, mutta se tarkoittaa sitä, että Suomen evankelisluterilainen kirkko on jälleen kiperän valinnan edessä. Parhaillaanhan ollaan valitsemassa Helsingin piispaa, ja sekin vaali käydään liberaalien ja vähemmän liberaalien ehdokkaiden välillä.

Arkkipiispan valinta on tätä vielä huomattavasti tärkeämpi valinta, onhan arkkipiispa kirkon päämies. Vaikka arkkipiispa ei yksin päätä esimerkiksi kirkon kannanotoista, niin hän on kuitenkin se näkyvin koko kirkon äänitorvi. Ja vaikka arkkipiispan valinta on varsin pienen piirin tehtävä, vaali voi jakaa ainakin hetkellisesti kirkkoa.

Ne, jotka muistavat arkkipiispan edellisen vaalin, jolloin silloinen Turun piispa Kari Mäkinen valittiin tehtävään, muistanevat sen, että vaali käytiin liberaalin ja jyrkemmän linjan edustajien kesken.

Liberaalina ja mieluusti yhteiskunnallisiin kysymyksiin kantaa ottavana tunnettu Mäkinen voitti vaalin. Syviä jakolinjoja ei tuolloin kuitenkaan syntynyt.

Mäkisen toimikaudella kirkkoa on ravistellut erityisesti suhtautuminen homo- ja lesboparien siunaamiseen. Kari Mäkinen on puolustanut heidän kirkollisia oikeuksiaan, joskaan hän ei aivan suoraan ole puoltanut homoparien kirkollista siunaamista avioliittoon. Hän on saanut kannanotoillaan kiivaimpien vastustajien vihat niskaansa, mutta arkkipiispa on saanut kirkon sisältä myös paljon puolustajia.

Onkin odotettavissa, että suhtautuminen homoliittoihin tulee teemaksi myös tulevassa arkkipiispan vaalissa. Toivottavaa monen mielestä olisi, että Mäkisen työ kirkon liberalisoimiseksi saisi jatkoa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva