Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.7.2017 - Puhdas vesi on elämän edellytys

Vesien ympäröimiltä suomalaisilta unohtuu joskus se tosiasia, että puhdas vesi ei ole läheskään kaikkien ulottuvilla. Kun meillä huuhdotaan vessatkin puhtaalla vedellä, likainen vesi ja suoranainen vesipula ja kuivuus ovat kohtalon kysymyksiä maailmalla – ja sitä kautta loppujen lopuksi myös Suomessa.

Vesihuoltolaitosten yhteinen Juotava hanavesi -kampanja on tehnyt näkyväksi suomalaisen puhtaan hanaveden arvoa. Kampanja on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Kampanjassa muistutetaan, että puhdas juomavesi on elämän edellytys. ”Kun vesihuolto toimii, yhteiskunta ja yritystoiminta kehittyvät.” Puhdas vesi nähdään myös olennaiseksi osaksi Suomen brändiä ja kansallista identiteettiä. ”Puhdas vesi sekä puhtaat vesistöt ovat yhteistä ja arvokasta kansallisomaisuuttamme, josta voimme olla ylpeitä.”

Löytyy Suomesta myös likaisia vesiä. Vuonna 2007 pääsi Nokian kaupungin vesilaitoksella valtava määrä jätevettä sekoittumaan juomaveteen. Juomavesi oli kokonaan tai osittain käyttökiellossa lähes kolme kuukautta.

Eurajoen vesi on pahimmillaan ollut sinne vahingossa päässeiden ja tahallaankin laskettujen jätevesien takia niin likaista, että monelle on tullut mieleen synkkä 1960-luku, jolloin vedenpuhdistus oli lapsenkengissään.

Sinileväkukinnot ovat alkukesästä olleet vähäisiä, mutta vain viileän sään takia.

Meillä puhdas vesi mielletään ihmisoikeudeksi, kun muualla vesi usein nähdään elintarvikkeeksi ja kauppatavaraksi, jonka omistus kuuluu yrityksille.

Ilmastonmuutos aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä: toisaalta tulvia ja rankkasateita ja toisaalta kuivuutta. Maailman vilja-aittojen ruoantuotanto on notkahtanut sään ääri-ilmiöiden seurauksena.

Ilmastonmuutos vaikuttaa luontoon, mutta sillä on myös poliittiset, sosiaaliset ja taloudelliset seurauksensa. Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos on avittanut Isisin ja Boko Haramin kaltaisten terroristijärjestöjen syntyä.

Eritoten Jemen, Somalia ja Etelä-Sudan osoittavat että kuivuusjaksot ja konfliktit kulkevat käsi kädessä. Sateiden puute ajaa ihmisiä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kohti Välimerta ja Eurooppaa.

Ilmastotutkijat ovat ennustaneet, että kuivuus muuttaa lähivuosikymmeninä suuret osat Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta elinkelvottomiksi. Siirtolaistulvien kokoluokkaa voi vain arvailla.

On jo korkea aika luopua fossiilisista polttoaineista,  tunnustaa ilmastonmuutos todeksi – ja varmistaa ettei Suomen vesivarantoja yksityistetä ja anneta globaalien suuryhtiöiden rahastuksen kohteeksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva