Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.6.2017 - Lomaan voi kohdistua ylisuuria odotuksia

Moni suomalainen aloittaa kesälomansa juhannuksesta, mutta heinäkuu on suosituin lomakuukausi. Elokuun suosiota lomakuukautena vähentää erityisesti koulujen alkaminen.

Stressiin taipuvilla suomalaisilla tulee herkästi paineita myös loman vietosta: mikä ajankohta olisi paras, onko matka varattu, pitääkö tehdä tiukat lomasuunnitelmat? Entä kumpi olisi parempi, pitää loma yhteen pötköön vai pilkkoa se pienempiin osiin?

Loman vaikutuksia on tutkittu paljonkin, mutta tulokset eivät ole yksiselitteisiä. Monasti sanotaan, että lomaa tulisi olla vähintään kolme viikkoa yhteen menoon, jotta se alkaisi vaikuttaa – näin ainakin keskimmäisellä viikolla pääsisi irti työasioista.

Mutta loman pituus suhteessa virkistymiseen ja rentoutumiseen on varmasti yksilöllistä. Mikä tepsii toiseen, ei tehoa toiseen lainkaan.

Tutkija Jessica de Bloomin mukaan pitkät lomat eivät saa palautumaan työstä yhtään paremmin kuin lyhyetkään lomat. Hän suosittelee, että loma pidetään pätkissä ja että osa lomasta säästetään syksyyn tai talveen. Pätkiminen vähentää tutkijan mukaan lomaan kohdistuvia ylisuuria odotuksia.

Samoin loman suunnittelussa toiselle sopii tiukka aikatauluttaminen, kun toinen saa siitäkin stressin.

Töistä irtautumiseen ja toipumiseen vaikuttaa myös se, että voi tehdä asioita omasta halustaan ja omalla aikataulullaan, eikä niin, että joku toinen sanelee mitä tehdään ja milloin.

Uuden opettelu, yhdessäolo ystävien ja sukulaisten kanssa ja liikkuminen vähentävät stressiä.

Yksi lomaan vaikuttava asia on sää, ja jos johonkin niin siihen kohdistuu ylisuuria odotuksia. Säästä rutistaan runsaasti, vaikka siihen ei voi lainkaan vaikuttaa – paitsi pukeutumisella.

Kulunut alkukesä on ollut kohtalaisen viileä, eikä jatkossakaan ole luvassa muuta. Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus on ennustanut, että koko jakso 26.6.–23.7. on keskimääräistä koleampi ja sateisempi.

Entä kun loma on lusittu? Yleinen käsitys on ollut, että loman virkistävä vaikutus jatkuu ainakin kuukauden verran loman jälkeen, mutta Jessica de Bloom osoitti väitöskirjassaan, että loman terveyttä ja hyvinvointia elvyttävät vaikutukset haihtuvat keskimäärin viikossa töihin paluun jälkeen.

”Hyvä loma” on siis ohjeistettu lomalle valmistautumisesta aina lomalta paluuseen saakka. Olennaista on, että ihmisen hyvinvointia mitataan suhteessa työhön ja avainsanoja ovat elpyminen ja toipuminen. Eli työelämän ehdoilla eletään, vaikka tietysti jokainen ihminen on itse vastuussa terveydestään. Ei kannata pilata lomaa liialla löhöilyllä tai syöpöttelyllä ja tissuttelulla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva