Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.6.2017 - Perussuomalaisten hajoaminen toistaa SMP:n historiaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen ja 22 edustajan lähtö aiemmin 37 edustajan ryhmästä on kuin toisinto perussuomalaisten edeltäjän Suomen Maaseudun Puolueen kohtalosta 1970-luvun alussa.

Veikko Vennamon perustama SMP oli tuolloin suurimmillaan 18 kansanedustajan voimalla, mutta ryhmä hajosi vuonna 1972, kun 12 edustajaa lähti ryhmästä ja perusti uuden puolueen, Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen (SKYP). Lopputuloksena oli, että seuraavissa eduskuntavaaleissa SKYP jäi tynkäpuolueeksi. SMP sinnitteli vielä pienpuolueena jopa hallitukseen, mutta sekin kuihtui vähitellen pois, kunnes 1990-luvun lopulla entinen SMP:n puoluesihteeri Timo Soini perusti kumppaneineen perussuomalaisen puolueen.

Sekä SMP että SKYP olivat samanlaisia hajanaisia joukkoja, joiden ideologinen pohja oli heikko ellei jopa olematon. Ja ilman todellista ideologiaa ei mikään puolue pysy pystyssä.

Perussuomalaisten ideologiana on ollut epämääräisesti lähinnä vain eliitin ja maahanmuuton vastustaminen. Timo Soinin onnistuttua johtamaan puolueensa jytkyn kautta lopulta hallitukseen perussuomalaisista on itsestään tullut eliittipuolue, ja se on hallituksessa kurittanut kansaa siinä missä hallituskumppanit keskusta ja kokoomuskin.

Puolueen ainoaksi ideologiaksi on jäänyt maahanmuuton vastustaminen. Kun jyrkemmän linjan halla-aholaiset vetivät puoluekokouksessa pidemmän köyden, oli puolueen hajoaminen odotettua. Yllätyksiä olivat lähtijöiden suuri määrä ja se, että puolueen kaikki ministerit olivat lähtijöiden joukossa.

Nyt näyttää yhä selvemmin siltä, että Uusi vaihtoehto -ryhmän perustamisesta oli sovittu jo myös pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa. Kun UV-ryhmä ”vannoin” uskollisuuttaan oikeistohallitukselle, Sipilä välttyi hallituskriisiltä. Palkkioksi entiset persu-ministerit saivat pitää postinsa. Näin isänmaan nimissä harjoitettu köyhien kurjistamispolitiikka saa jatkua.

Odotettavissa on, että kun perussuomalaisten hajaannus leviää myös maakuntiin. se johtaa SMP:n lailla kuihtumiseen. Vaikka piirijärjestöissä vakuutellaan yhtenäisyyttä, on riitoja ja epäselvyyksiä varmasti tiedossa.

Kuntiin on juuri valittu uusia luottamushenkilöitä. Epäselvyyttä tullee varmasti mm. siitä, kenen mandaatilla perussuomalaisten valtuutetut istuvat kunnanhallituksissa ja lautakunnissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva