Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.6.2017 - Eriarvoisuus on vakava ongelma

Professori Heikki Hiilamo toi Kalevi Sorsa -säätiölle tekemässään raportissa jälleen esiin suomalaisten eriarvoisuuden ja tuloerojen kasvamisen, joita eivät poliitikot ole kyenneet kitkemään.
Suomessa tuloerot eivät ole viime vuosina toki kasvaneet 1990-luvun lopun tapaan, mutta eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.

Hiilamon mielestä huolestuttavinta ei ole miljonäärien määrä vaan se, että köyhimmät ovat jääneet muista jälkeen muun muassa pitkäaikaistyöttömyyden ja sosiaaliturvaleikkausten vuoksi.

Hiilamo on nojannut raportissaan taloustieteellisen tuloerotutkimuksen uranuurtajaan Anthony B. Atkinson, joka esitti kattavan keinovalikoiman, jolla voitaisiin pureutua yhteen aikamme keskeisistä ongelmista.

Raportissaan Heikki Hiilamo esittää 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi, ja hänen mielestään Atkinsonin suositukset tarjoavat käyttökelpoisia virikkeitä myös suomalaiseen yhteiskuntapolitiikkaan.

Hiilamon mielestä eriarvoisuuteen voidaan vaikuttaa politiikalla, ja hän esittää mm. verotuksen uudistamista rikkaiden tuloveron kiristämistä, perintöveron nostoa ja lapsilisien korottamista ja niiden muuttamista verollisiksi. Hänen mielestään myös kiinteistövero tulisi muuttaa progressiiviseksi, kun nyt kaikki maksavat verotusarvoltaan samansuuruisesta kiinteistöstä saman veron, on omistaja sitten rikas tai köyhä.

Hiilamon esityksille ei ainakaan tuoreeltaan lämmetty, ja esimerkiksi jotkut Ylen haastattelemat asiantuntijat pitivät verotuksen kiristämistä paluuna menneeseen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan haluaisi mieluummin keventää työn ja yrittämisen verotusta kuin kiristää sitä.

Selvää on joka tapauksessa se, että eriarvoisuus on edelleen Suomessa iso ongelma, ja nykyisen oikeistohallituksen aikana ongelma tuntuu vain pahentuneen. Tähän on kiinnittänyt myös huomiota oppositio.

Hiilamo on saanut ehdotuksilleen myös varovaista tukea. Toivottavaa onkin, että hänen raporttinsa käynnistää Suomessa uuden eriarvoisuuskeskustelun.

Kyse on politiikasta. Viime eduskuntavaaleissa ei demarien esillä pitämä eriarvoisuuskeskustelu kantanut vaalivoittoon. Mutta joko vuoden 2019 vaaleissa kansa on saanut tarpeekseen?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva