Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.6.2017 - SDP:llä alkaa olla kiire

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti tällä viikolla pyrkivänsä toiselle kaudelleen ensi tammikuussa pidettävissä presidentinvaaleissa. Ilmoitus ei sinällään ollut yllätys. Sen sijaan yllättävää oli, että hän pyrkii jatkokaudelle valitsijayhdistyksen kautta eikä oman puolueensa kokoomuksen ehdokkaana.

Ratkaisu on toisaalta Niinistölle tyypillinen. Hän on halunnut olla koko kansan presidentti, ja kieltämättä hän on sitä paikoin ollutkin. Ainakin hänen suuri suosionsa kertoo siitä. Totuus on kuitenkin se, että Sauli Niinistö on edelleen pesunkestävä kokoomuslainen, ja valitsijayhdistyksen avulla hän vain yrittää peitellä tätä.

Ei Niinistön ensimmäisessä kaudessa ole ollut silti suurempaa valittamista. Hän on monessa asiassa puhunut tavallisen suomalaisen puolesta, kuten presidentin kuuluukin. Ja esimerkiksi taannoisissa presidentti Mauno Koiviston hautajaisissa Niinistö puhui kauniisti ja koskettavasti Koiviston saavutuksista.

Niinistön mielestä voidaan hyvin sanoa, että Kekkosen jälkeen presidentiksi suurella suosiolla noussut Koivisto käynnisti Suomessa toisen tasavallan, jota hänen seuraajansa - myös Niinistö - ovat jatkaneet. Niinhän se on.

Sauli Niinistön ilmoitus tavoitella jatkokautta avasi lopullisesti presidenttipelin. Jo oli aikakin, sillä vaaleihin on enää aikaa reilut kuusi kuukautta. Nykysuosiolla muiden ehdokkaiden on vaikea päihittää Niinistöä ainakin, jos vertailukohtina ovat kisaan jo ilmoittautuneet ehdokkaat kuten keskustan Matti Vanhanen.

Niinistön lyömiseen tarvitaan toinen kansansuosikki, jollaista ei ainakaan vielä on ilmaantunut. Katseet onkin käännettävä sosialidemokraatteihin, joilla on ollut vaikeuksia löytää ehdokasta. Puheenjohtaja Antti Rinne on on kuitenkin sanonut, että sellainen asetetaan, eikä puolue lähde Niinistön kelkkaan.

Suosikeista yksi toisensa jälkeen on kieltäytynyt kuten Erkki Tuomioja, Erkki Liikanen ja Jutta Urpilainen. Antti Rinteestä ei kansansuosikiksi ole. Eero Heinäluomakin on kertaalleen kieltäytynyt, mutta hän on luvannut nyt harkita uudelleen asiaa. Hänen ilmoitustaan odotellaan lähipäivinä.

SDP:llä alkaa olla joka tapauksessa kiire oman ehdokkaan asettamiselle. Paniikkiratkaisuun ei kuitenkaan pidä sortua. Sen vaikutukset nähtiin kuusi vuotta sitten, kun Paavo Lipponen vedettiin ehdokkaaksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva