Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.5.2017 - Mauno Koivisto uudisti presidentti-instituution

Viime perjantaina 93-vuotiaana kuollut presidentti Mauno Koivisto oli valtiomies ja uudistaja, jonka työn arvo on tunnustettu laajasti vasta myöhemmin. Sen ovat myöntäneet nyt myös monet hänen aiemmat arvostelijansa.

Koivisto palautti Suomeen todellisen parlamentarismin vähentämällä presidentin valtaoikeuksia. Hän saatteli Suomen myös EU:n jäseneksi.

Mauno Koivisto uudisti presidentti-instituutiota monellakin tavalla. Neljännesvuosisadan Suomea kovallakin kädellä hallinneen presidentti Urho Kekkosen jälkeen Mauno Koivisto puolusti kansanvaltaa ja parlamentarismia tavalla, johon eivät kaikki välttämättä sopeutuneet.

Koivisto halusi varmasti muuttaa ja uudistaa presidenttiyttä osin omien Kekkos-kokemustensakin perusteella.

Tosin Koivisto ei itsekään kaihtanut kovia otteita, sillä pehmeän ja komean ulkokuoren alla oli myös pelin hallitseva poliitikko.

Suuren kansansuosion saattelemana Mauno Koivisto valittiin Suomen yhdeksänneksi presidentiksi tammikuussa 1982. Samalla hän oli ensimmäinen vasemmistolainen presidentti. Hänen ”bernsteiniläinen” sosialisminsa näkyi erityisesti talouspoliittisessa ajattelussa. Talouspolitiikka oli Koiviston vahvinta aluetta, mutta hän taisi myös sisäpolitiikan.

Koiviston poliittiset vastustajat epäilivät hänen ulkopoliittisia kykyjään, mutta hän osoitti taitavansa myös sen puolen. Hän jatkoi Suomen ulkopolitiikkaa Paasikiven-Kekkosen linjalla, ja hän nousi merkittäväksi tekijäksi idän ja lännen välisessä vuoropuhelussa. Mauno Koivistolla oli hyvät suhteet sekä Neuvostoliiton johtajaan Gorbatsoviin että Yhdysvaltain presidenttiin Bush vanhempaan. Hän oli molempien kanssa säännöllisessä kirjeenvaihdossa edistäen näin liennytystä.

Koiviston suurimmat ansiot liittyvät lopulta sisäpolitiikkaan. Hän halusi vahvistaa parlamentarismia sekä eduskunnan ja hallituksen asemaa. Mauno Koiviston aikana Suomessa ryhdyttiinkin karsimaan presidentin valtaoikeuksia.

Välttämättä Koivisto ei ehkä olisi silti halunnut karsia presidentin oikeuksia niin alas, kuin ne nyt ovat.

Koiviston myötä Suomessa alkoi 30 vuotta kestänyt sosialidemokraattisten presidenttien kausi. Koivisto oli vallassa 12 vuotta, Martti Ahtisaari 6 vuotta ja Tarja Halonen 12 vuotta.

Nyt odotetaan, asettuuko Sauli Niinistö ehdokkaaksi toiselle presidenttikaudelleen ja kenet sosialidemokraatit asettavat omaksi ehdokkaakseen. Nämä kaksi asiaa ratkaisevat paljolti sitä, saako demaritaustaisten presidenttien kausi jatkoa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva