Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.5.2017 - Työttömille uusia sanktioita vanhojen päälle

Suomen hallitus hoitaa työllisyyttä kyykyttämällä työttömiä. Kun hallitus on ilmoittanut aktivoivansa työttömiä, se on yleensä tarkoittanut työttömyysturvan heikennyksiä ja tiukennuksia ja työttömiin kohdistuvan byrokratian lisäämistä.

Kahden vuoden aikana on muutettu useita työttömiä koskevia lakeja, ja toukokuussa saadaan taas kaksi uutta lakiesitystä. Lausuntokierrokselle on jo lähtenyt esitys, jonka mukaan työttömän pitäisi korvauksen saadakseen hakea kolmessa kuukaudessa kahtatoista työpaikkaa, eli työpaikkaa kerran viikossa. Muuten menettäisi työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

Muutoksesta on seuraamassa iso lisäkuorma paitsi työttömille myös työnantajille – ja työnvälitykselle. ”Kun 330 000 työtöntä hakee kolmessa kuukaudessa 12:ta työpaikkaa, syntyy liki 4 miljoonaa työhakemusta”, SAK laskee.

Lausunnoille on lähdössä myös ns. aktiivimalli, jonka mukaan työttömän pitää olla töissä tai tukitoimissa määrätyn ajan, jotta hänen työttömyysturvansa ei heikkenisi.

Työttömät jaetaan kahteen kastiin. Mallissa ei palkita pelkästään omaa aktiivisuutta vaan myös hyvää tuuria.

Työttömyysturva pysyy työttömyysjakson jälkeen ennallaan niillä, joilla on ollut vähintään 18 tuntia työtä kolmen kuukauden aikana neljän viikon periodina.

Huonommassa asemassa ovat ne, jotka eivät ole saaneet töitä lain vaatimalla tavalla. Näin siitäkin huolimatta, että syy ei olisi itsessä. Heidän työttömyysturvansa heikkenee 4,65 prosenttia, ja leikkaus tehdään sekä ansiosidonnaisesta päivärahasta että työmarkkinatuesta.

Vähästä viedään: Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean mukaan Suomen työmarkkinatuki on jo nyt liian pieni, alle kolmanneksen mediaanituloista.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta muistutti maanantaina, että korkeissa työttömyysluvuissa on kyse ennen kaikkea siitä, että työnhakijoita on enemmän kuin avoimia työpaikkoja.

”Ehdotukset ohjaavat työttömyyden hoitoa väärään suuntaan, lisäävät byrokratiaa eivätkä korjaa kohtaanto-ongelmaa. Hallitus on jo toteuttanut leikkauksia ja asettanut työttömille uusia sanktioita. Tuoreimmat ehdotukset ovat jälleen uusia sanktioita vanhojen päälle.”

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva