Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.5.2017 - Vaalituloksen pitää näkyä vallanjaossa

Kuntavaalien jälkeen kunnissa on alkanut nopeaan tahtiin vaalituloksen realisointi vallanjaossa. Tämä on näkynyt kahdella aivan eri tavalla Satakunnan suurimmissa kaupungeissa Porissa ja Raumalla, joissa sosialidemokraatit menestyivät erinomaisesti.

Porissa vallan on saamassa se puolue, jolle valta vaalituloksen perusteella kuuluukin eli SDP, joka on solminut teknisen vaaliliiton kahden muun voittajan eli vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa. Puna-vihreä koalitio muodostaa 31 paikallaan enemmistön Porin 59-paikkaisessa valtuustossa, ja siihen kuuluvat puolueet saavat käytännössä valita ne johtopaikat, jotka se haluaa. Tämä varmistaa myös sen, että demarit saavat kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikan.

Porin toinen tekninen vaaliliitto muodostettiin keskusta, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kesken, ja koalitio saa myös merkittävän osuuden luottamuspaikoista.

Kokoomus, joka kärsi Porissa rökäletappion ja lamaantui, jäi taitamattomuuttaan ja ylimielisyyttään Porissa yksin, ja sille jääkin johtopaikoista vain rippeet.

Vaikka moni yksityiskohta on vielä sopimatta, on Porissa kuitenkin selvää se, että vaalitulos näkyy oikeassa suhteessa vallanjaossa, joka astuu voimaan kesäkuun alussa uuden valtuustokauden alkaessa.

Se miten nyt syntyneet koalitiot vaikuttavat tulevaan politiikkaan, jää vielä nähtäväksi. Valtuustokauden alkaessa sosialidemokraattien johdolla ryhdytään Porissa neuvottelemaan uudesta valtuustosopimuksesta. Silloin ratkeaa mm. se, mitkä puolueet ovat halukkaita lähtemään mukaan demarien lupaamaan ihmisläheisempään kunnallispolitiikkaan, joka on aivan muuta mitä kokoomuksen johdolla on Porissa viimeiset neljä vuotta toteutettu.

Raumalla demarit saivat noin 40 prosenttia kuntavaalien äänistä, mutta Raumalla ei vaalitulos tule näkymään vallanjaossa, sillä siellä viisi porvaripuoluetta tekivät teknisen vaaliliiton, jolla ne yrittävät kaapata vallan vastoin kuntalaisten tahtoa.

Offensiivin takana Raumalla on kokoomus, joka sielläkin koki vaalitappion. Kokoomushan yritti jo neljä vuotta sitten samanlaista operaatiota, mutta silloin se epäonnistui. Yritys kuitenkin heikensi Raumalla perinteisesti hyvää demarien ja kokoomuksen yhteistyötä, joka nyt näyttää kokeneen lopullisen haaksirikon. Näin siitäkin huolimatta, että porvarikoalitio on lupaillut demareille kaupunginhallituksen puheenjohtajuutta.

Lienee selvää, että konsensuksen aika Raumalla on lopullisesti ohi. Arvoitus on, miten se vaikuttaa kaupungin kehitykseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva