Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.4.2017 - Hallituksen puoliväliriihi antoi paljon aihetta vappupuheisiin

Oikeistohallitus sai lopulta päätökseen puoliväliriihensä, eivätkä tulokset oli etenkään työttömälle kovin rohkaisevia, vaikka hallitus kannustimista puhuukin. Toki luvassa on myös joitakin parannuksiakin, kuten lasten varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen. Lopputulema kuitenkin on, että työväenliikkeelle hallituksen päätökset antavat kosolti arvosteltavaa edessä oleviin vappupuheisiin.

Hallituksen tavoitteena on edelleen työllisyysasteen nostaminen 72 prosenttiin, mikä on tavoitteena hyvä, mutta toteutus ontuu. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen työkalupakkiin on kuulunut koko ajan se, että työttömyysturvaa heikentämällä työttömät saataisiin töihin.

Nykyisen työttömyystilanteen ongelma on kuitenkin työpaikkojen puute eikä se, etteivätkö työttömät haluaisi töihin.

Ay-liikettä ja työväenpuolueita sekä itse työttömiä hallituksen ajattelutapa sekä toimet ovat kismittäneet. Työttömien kannustamisella pelkästään aktiivimallilla eli työttömyysturvaa kiristämällä ei uusia työpaikkoja synnytetä.

Nyt hallitus päätti ottaa käyttöön aktiivimallin, jossa työttömyysturva on ensin korkeampi, mutta heikkenee kolmen kuukauden jälkeen lähes viisi prosenttia, jos työtön ei ole aktiivinen. Lisäksi ay-liikkeessä pelätään, että hallitus valmistelee uusia kiristyksiä työttömien karensseihin.

Vastapainoksi hallitus lupaa nyt parannuksia työvoimapalveluihin, ja se toivottavasti helpottaa jonkin verran työttömien tuskaa.

Selkeimmin kaikkia tyydyttävä ratkaisu hallitukselta on, että pieni- ja keskituloisten varhaiskasvatusmaksuja alennetaan, ja yhä useampi pienituloinen lapsiperhe vapautuu kokonaan päivähoitomaksuista. Pettymys on kuitenkin se, ettei hallitus päässyt vieläkään lähinnä perussuomalaisten hangoittelun takia sopuun perhevapaauudistuksesta, jota ovat vaatineet sekä työntekijät että työnantajat.

Kiitosta hallitus on saanut siitä, että jättimäisten koulutusleikkausten jälkeen hallitus lupaa aloittaa ammatillisen koulutuksen uudistuksen. Eri asia on, pystytäänkö uudistuksella riittävästi korjaamaan vaurioita, joita leikkaukset ovat jo tehneet.

Myönteisena päätöksenä voidaan pitää sitä, että hallitukseen tulee kolme uutta ministeriä, yksi kullekin hallituspuolueelle. Kun yhdistelmäsalkkuja jaetaan kahtia, on toivoa siitä, että lakien valmisteluun saataisiin uutta ryhtiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva