Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.4.2017 - Helsingin pormestarivaali vaikutti koko maan tulokseen

Sosialidemokraatit eivät päässeet kuntavaalien valtakunnallisessa tuloksessa tavoitteeseensa eli  suurimmaksi kuntapuolueeksi. Kokoomus säilytti kärkipaikkansa 20,7 prosentin kannatuksella, ja SDP oli toisena 19,4 prosentin kannatuksella. Keskusta jäi kolmanneksi 17,5 prosentin ääniosuudella.

Mediajulkisuudessa tulosta on analysoitu niin, että kokoomus oli vaalien voittaja. Todellisuudessa kokoomus oli kuitenkin voittaja lähinnä vain Helsingissä, jossa kuntavaalien ydin oli pormestarivaalissa. Pormestariehdokkaansa Janne Vapaavuoren turvin kokoomus sai Helsingissä murskavoiton,. Vihreät jäi toiseksi ja SDP vasta kolmanneksi.

Monessa muussa kunnassa kokoomus kärsi suuriakin tappioita. Suurista puolueista kokoomus itse asiassa oli perussuomalaisten jälkeen suurin häviäjä, sillä sen kannatus tippui edellisistä kuntavaaleista 1,2 prosenttiyksikköä. Keskustan kannatuksesta suli pois 1,1 prosenttiyksikköä. SDP:n kannatus laski vain 0,2 prosenttiyksikköä olkoonkin, että se oli puolueen historian heikoin kuntavaalitulos.
Näiden vaalien ainoa todellinen voittaja valtakunnallisesti oli vihreät 3,9 prosenttiyksikön nousulla.

Valtamedia on jo aloittanut SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen lähtölaskennan, mutta se on turhaa. Puoluejohdossa on toki mietittävää vaalituloksen perusteella, mutta kuten Satakunnan sosialidemokraattien puheenjohtaja Harri Lehtonen toisaalla tässä lehdessä toteaa, kuntavaalien tulos tehtiin kunnissa, ei puoluetoimistossa.

Satakunnassa ei voittajasta sen sijaan ole epäselvyyttä. Demarit vahvistivat asemaansa maakunnan suurimpana puolueena 2,1 prosenttiyksikön nousulla. SDP:n kannatus on 28,6 prosenttia. Kokoomus jäi yli 10 prosenttiyksikön päähän 18,5 prosentin kannatuksella. Keskusta jäi niukasti kolmanneksi 18,4 prosentillaan.

Satakunta on ollut perinteisesti vahva demarilinnake, ja sellaisena se myös pysyy. Erityisesti Harjavalta, Rauma, Eura, Ulvila ja Pori ovat Satakunnan kunnista niitä, joissa sosialidemokraattista hegemonia pidetään edelleen yllä.
Porissa kokoomus koki murskatappion kovan politiikkansa ansiosta, eikä Laura Huhtasaaren (ps) maahanmuuttovastaisilta saama äänivyörykään pelastanut perussuomalaisia.

Vaikka valtakunnallinen tavoite jäi nyt saavuttamatta, sosialidemokraatit voivat rinta rottingilla ryhtyä valmistautumaan tuleviin koitoksiin kuten ensi vuoden maakuntavaaleihin ja seuraavan vuoden eduskuntavaaleihin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva