Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.3.2017 - Kuntavaalien asetelmat alkavat olla selvillä

Tasan kuukauden kuluttua pidettävät kuntavaalit tulevat sävyttämään lähiviikkojen poliittista keskustelua, ja on selvää, että keskustelun pääaiheena on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Näin siitäkin huolimatta, että juuri sote-palvelut viedään alkavan valtuustokauden puolivälissä pois kuntien päättäjien ulottumattomiin.

Soten rooli vaalikeskusteluissa on kuitenkin ymmärrettävää, sillä se jos mikä vaikuttaa kaikkien suomalaisen elämään, oli päätösvalta sitten kunnissa tai maakunnissa. Tähän on kuitenkin myös toinen syy: Kuntavaaleissa kansalla on mahdollisuus antaa välituomio oikeistohallitukselle siitä, onko se viemässä sosiaali- ja terveyspaveluja kansan haluamaan suuntaan, vai onko hallitus kerrassaan hakoteillä.

Tämä kävi selväksi Ylen ensimmäisessä puoluejohtajien vaalitentissä tiistai-iltana. Hallituspuolueiden johtajat puolustivat sote-uudistusta ja erityisesti vielä keskeneräistä valinnanvapautta, jota taas opposition edustajat arvostelivat. Sinänsä keskustelu ei tuonut asiaan uutta valaistusta, joskaan eivät pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) pystyneet vakuuttamaan ainakaan oppositiojohtajia valinnanvapauden toimivuudesta.

Kaikki puoluejohtajat kyllä kannattivat sote-palvelujen valinnanvapautta, mutta sen toteuttamistavasta vallitsee hallituksen ja opposition välillä suuri ristiriita.

Kokoomus on ilmoittanut päävastustajakseen kuntavaaleissa sosialidemokraatit. Kokoomus oli viime vaaleissa suurin kuntapuolue, ja nyt SDP:n tavoitteena on ohittaa kokoomus. Tämä asetelma näkyi myös Ylen vaalikeskustelussa, sillä kiivaimmin siinä ottivat yhteen juuri Orpo ja demarien puheenjohtaja Antti Rinne. Sen sijaan Rinne ja Sipilä olivat jopa sopuisa taistelupari.

Tiistainen keskustelu osoitti myös sen, että perussuomalaisilla on huhtikuun kunnallisvaaleissa kovin vähän annettavaa. Puolueen puheenjohtajuudesta ensi kesänä luopuvalla ulkoministeri Timo Soinilla ei ollut keskustelussa juuri asiallista sanottavaa, enemmänkin valin ylimielisiä heittoja. Soinin päällimmäinen viesti tuntui olevan, että hänellä on 20 vuoden kokemus puoluejohtajana, ja että hän tuntee politiikan kuviot. Näin varmasti onkin, vaikka ensimmäiset 15 vuotta Soini oli politiikassa pikkutekijä.

Kuntavaalit käydään lopulta kuitenkin kunnissa, ja jokaisessa kunnassa on omat asetelmansa ja taisteluparinsa. Myös vaaliteemat varmasti vaihtelevat kunnittain, mutta lienee varmaa, että jokainen kuntalainen pohtii mielessään sitä, kuinka sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa hoituvat. Nyt tämä on vielä usvan peitossa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva