Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.2.2017 - Taistelua tuulimyllyjä vastaan kannattaisi vielä lykätä

Porin kaupunginhallituksen on määrä maanantaina päättää, hylkääkö se Ahlaisten Lampin tuulivoimalakaavan vai palautetaanko osayleiskaava lisäselvityksiä varten. Kaava on kuumentanut Porissa niin poliitikkojen kuin tuulivoiman vastustajienkin tunteita. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin kaikkien syytä panna jäitä hattuun.

Lampin tai Lammin tuulipuistohanketta on valmisteltu jo viitisen vuotta alueen omistavan A. Ahlström Kiinteistöt ja Satawindin kesken. Alueelle on suunniteltu 18 tuulivoimalan puistoa.

Erityisesti jo toimivan Peittoon tuulipuiston toteutuksen yhteydessä esiin tulivat kuitenkin alueen lähiasukkaiden kertomat terveysongelmat, jotka johtivat siihen, että Porin kaupunki päätti 2015, ettei tuulivoimaloita voi rakentaa kahta kilometriä lähemmäs vakinaista tai loma-asutusta. Tämä käytännössä pysäytti uusien tuulipuistojen suunnittelun Porin maa-alueille.

Lampin tuulipuiston tulevaisuudella on Porissa palloteltu edestakaisin siitä saakka. Ratkaisevassa asemassa ovat olleet sosialidemokraatit, kun SDP:n valtuustoryhmä päätyi tiukan äänestyksen jälkeen vastustamaan Lampin tuulipuistokaavaa.

Tämän vuoden tammikuussa kaupunginhallitus esitti sosialidemokraattien, keskustan, vasemmistoliiton ja perussuomalaisten äänin 8-3 esittää valtuustolle kaavan hylkäämistä. Esittelijän ehdotus oli, että kaava palautettaisiin uudelleenvalmistelua varten. Uusi valmistelu tarkoittaisi käytännössä sitä, että Ahlström kumppaneineen korjaisi kaavaa sen mukaan, mitä valtioneuvoston teettämässä ja toukokuussa valmistuvassa tuulivoiman terveysvaikutusselvityksessä esitetään.

Nyt helmikuussa tuli julkisuutena uusi tieto siitä, että Lampin tuulipuiston voimalarunkojen valmistus annettaisiin Technipin Mäntyluodon telakalle, joka on ollut suurissa vaikeuksissa porauslauttamarkkinoiden hiljennyttyä. Lampin hanke toisi telakalle noin 60 työpaikkaa, ja jatkossa työllisyysvaikutukset saattaisivat olla huomattavasti suuremmat, jos telakka saa tuulivoimaloista uuden tukijalan.

Työllisyysnäkökohta on muuttanut ainakin joidenkin valtuutettujen mielipidettä tuulivoimamyönteisemmäksi myös demarien ja vasemmistoliiton ryhmässä.

Vaikka Technip-korttia on väitetty myös päättäjien kiristämiseksi, saattaisi sittenkin olla kokonaisedun kannalta järkevää siirtää taistelua tuulimyllyjä vastaan tuonnemmaksi. Ainakin siihen saakka, kunnes virallinen selvitys osoittaa, onko tuulivoimaloista todellista terveyshaittaa vai ei.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva