Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.2.2017 - EK taisi painaa lopullisen niitin Tammikuun kihlaukselle

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona irtisanovansa ison joukon keskeisiä sopimuksia, joita työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat vuosien kuluessa tehneet työehdoista.

Irtisanottavien sopimusten listalla ovat mm. luottamusmiehiä, työsuojeluvaltuutettuja, lomautuksia ja irtisanomisia sekä ay-jäsenmaksujen perimistä koskevat sopimukset. Lisäksi listalla on sopimuksia, joista keskusjärjestöjen välillä on sovittu perälaudaksi, ellei paikallisesti tai liittojen välillä päästä sopimukseen.

Vaikka EK on jo pidemmän aikaa halunnut luopua kaikenlaisesta keskitettyyn sopimusjärjestelmään liittyvästä sopimisesta SAK:n, STTK:n ja Akavan kanssa, tuli EK:n ilmoitus palkansaajapuolelle ikävänä yllätyksenä.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi EK:n päätöksen kiristävän työmarkkinatilannetta huonoon aikaan juuri, kun talouskasvu on orastamassa.

EK:n päätöksen ajoitus tuntuu oudolta siksikin, että kilpailukykysopimus on vielä voimassa. Palkansaajien oli vaikea niellä kiky-sopimusta, joka syntyi paljolti oikeistohallituksen painostuksesta.

Palkansaaja- ja työnantajaliittojen välisten työehtosopimusneuvottelujen arvioidaan vaikeutuvan, kun niissä joudutaan nyt sopimaan myös tähän asti keskusjärjestösopimuksissa sovittuja asioita.

EK:n päätöksellä on eräällä tavalla myös historiallista merkitystä, sillä se saattaa olla lopullinen niitti Tammikuun kihlaukselle, jonka EK:n edeltäjä Suomen työnantajain keskusliitto STK ja SAK solmivat talvisodan tuoksinassa 23. tammikuuta 1940.

Silloisessa julkilausumassa työntekijöiden ja työnantajien etujärjestöt lupasivat sopia työehdoista yhdessä. Samalla työnantajapuoli hyväksyi ensimmäistä kertaa ay-liikkeen viralliseksi neuvotteluosapuoleksi.

Tammikuun kihlaus yhdisti suomalaisia talvisodan tuoksinassa ja johti siihen, että vuonna 1945 ryhdyttiin työelämää ja palkkoja koskevia päätöksiä valmistelemaan ja sopimaan kolmikantaisesti hallituksen, työnantajien ja palkansaajien kesken.
Se on ollut suomalaisen sopimusyhteiskunnan perustana, joka on nyt murenemassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva