Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.1.2017 - Arkkipiispalta jälleen rohkea ulostulo

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti jälleen rohkeasti kantaa evankelisluterilaiselle kirkolle herkkään asiaan, kun hän piispainkokouksen avajaisissa näytti vihreää valoa sille, että pappi voisi vihkiä kristilliseen avioliittoon myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Uusi avioliittolaki astuu voimaan maaliskuun alussa, ja sen myötä samaa sukupuolta olevien parien on mahdollista solmia avioliitto.
Laki mahdollistaa homoparien siviilivihkimisen maistraatissa, ja kirkon piirissä ollaan kahta mieltä siitä, voidaanko heidät vihkiä myös kirkossa kristilliseen avioliittoon.

Arkkipiispa Mäkisen mielestä on täysi syy iloita iloitsevien kanssa.

Mäkinen pitää tärkeänä, että kirkossa ymmärretään avioliittolain muutoksen merkitys sateenkaariväelle ja heidän läheisilleen. Kirkon tulee hänen mukaansa kantaa vastuunsa palvella myös samaa sukupuolta olevien hääjuhlan yhteydessä.

Nykytilanteessa samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista. Arkkipiispan mukaan ei voi tällä hetkellä varmuudella sanoa, mitä avioliittolain muutoksesta kirkossa lopulta seuraa. Ajatus, että kaikki säilyy kirkossa ennallaan, on hänen mukaansa epärealistinen.

Hän sälytti vastuun kantamisen papeille, jotka voivat toimia oman harkintansa mukaan. Jos pappi ei omantunnon syistä voi palvella homopareja, Mäkinen mielestä on vastuullista, että kirkollista vihkimistä haluava aviopari ohjataan sen hyväksyvän papin luo.

Kirkko ei hänen mukaansa kaadu siihen, jossa pappi omantuntonsa ohjaamana toimittaa avioliittoon vihkimisen ohjeista huolimatta. Avioliitto ei saa joutua kirkkopolitiikan uhriksi.

Näin Mäkinen antoi jo etukäteen synninpäästön niille papeille, jotka vastoin kirkkokäsikirjaa vihkivät homo- ja lesbopareja. Samalla hän otti sen riskin, että lisää ihmisiä eroaa kirkosta.

Mäkisen kannanotot samaa sukupuolta olevien hyväksymisestä kirkossa ovat herättäneet osassa kirkon jäseniä pahennusta, mutta kaikesta päätellen hiljainen enemmistö kuitenkin hyväksyy sen, että kirkko elää ja uudistuu yhteiskunnan mukana.

Piispainkokouksessa hän toivoikin asiasta avointa keskustelua, mutta hän oli huolissaan siitä, että avioliittokantojen perusteella aletaan arvioida oikeaa uskoa tai elämää.

Kristillinen kirkko ei ole maailmassa avioliiton takia eikä avioliittoa varten. Kirkko on olemassa Kristuksen takia, hän sanoi.
Varmaa on, että kirkon piirissä keskustellaan asiasta pitkään. Nouseehan naispappeuskiistakin yhä esiin, vaikka asia on yli 20 vuotta vanha.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva