Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.1.2017 - Oma lentokone olisi Porilta hulluutta

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok) esitti Satakunnan Kansan kolumnissaan (10.1.), että Porin kaupunki voisi olla mukana oman lentokoneen hankinnassa turvatakseen reittiliikenteen jatkumisen Porin lentokentältä.

Koska Vasama on aiemmin kertonut ottavansa puheenjohtajan tehtävänsä vakavasti, niin on oletettavissa, ettei hän tässäkään kohdassa viljellyt huumoria.

Vakavasta asiasta onkin kyse, sillä Porin ja Helsingin välinen lentoliikenne on takkuillut jo vuosia, eikä sitä ole saatu kannattavaksi, vaikka Porin kaupunki on tukenut sitä sadoilla tuhansilla euroilla.

Parhaillaankaan ei Porin lentokentältä ole reittiliikennettä. Kentän matkustajaliikenne on romahtanut, ja koko kentän toiminta on lähinnä Suomen Ilmailuopiston ja harvojen lomalentojen varassa.

Pori tarvitsee jatkossakin lentokentän. Sitä tuskin kukaan asettaa kyseenalaiseksi. Mutta jos kentän pelastamiseksi kaupunki ryhtyisi tosissaan hankkimaan omaa matkustajalentokonetta, ollaan jo jokseenkin hulluuden partaalla.

Porissa pitäisi jo uskoa, ettei Helsingin lennoille riitä matkustajia kannattavuuteen asti. Porista maailmalle lähteviä liikemiehiä on enää kovin vähän, eivätkä tavalliset pulliaiset käytä lentokonetta, koska bussilla tai junalla pääsee Helsinkiin muutamalla eurolla, korkeintaan parilla kympillä. Runsaan 200 kilometrin välimatka on liian lyhyt kannattavaan lentoliikenteeseen.

Lienee selvää, että ilmassa pysyvän lentokoneen hankintaan tarvitaan rahaa vähintään 1-2 miljoonaa euroa, eikä sen ylläpitäminenkään ole halpaa. Tuntuukin oudolta, että tällaista investointia esitetään nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Kaupungilla on takanaan henkilöstön mittavat lomautukset, joiden säästö on jäämässä olemattomaksi. Uusiin lomautuksiin ei ole enää varaa.

Kaupungin tehtävänä toki on luoda elinkeinoelämälle toimintaedellytyksiä, mutta tähän tarkoitukseen on varmasti parempiakin työkaluja kuin pitää väkisin yllä lentoliikennettä. Kun on keskustellut paikallisten yrittäjien kanssa, lentoliikenne ei ole likikään heidän toivelistansa kärkeä. Lentoliikenne ei myöskään tuo Mäntyluodon telakalle yhtään uutta tilausta.

Liikenneyhteyksien parantamiseksi Porin kaupungin olisikin syytä lisätä ponnisteluja raideliikenteen nopeuttamiseksi yhdessä Satakunnan maakuntahallinnon kanssa. Kumipyörien päällä olevaa henkilöliikennettä tuskin voi enää nopeuttaa ilman Porin ja Helsingin välistä moottoritietä. Se taas lienee mahdottomuus.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva