Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.12.2016 - Suomi aloittaa juhlavuoden ristiriitaisin mielin

Itsenäinen Suomi viettää ensi vuoden 100-vuotisjuhliaan varsin ristiriitaisissa tunnelmissa. Vaikka asiantuntijat näkevät jo maan taloudessa orastavaa kasvua, ovat viimeiset kaksi vuotta olleet suurelle osalle suomalaisista ankeaa aikaa.

Oikeistohallitus on yrittänyt kurittaa kansalaisia mielin määrin, ja opposition pyristelystä huolimatta hallitus on kurittamisessaan osin myös onnistunut. Eriarvoisuus on kasvanut, kun pieni- ja keskituloisia palkansaajia on pantu pakolla säästötalkoisiin, mutta suurituloisille itsekin suurituloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vain suositellut vapaaehtoisia säästötalkoita. Se on lisännyt kansan katkeruutta. Kansa on pettynyt hallitukseen, mikä näkyy opposition, erityisesti SDP:n suosion kasvuna.

Työttömyyskään ei ole helpottanut. Satakunnassa oli marraskuun lopussa 14 350 työtöntä työnhakijaa, mikä on 470 enemmän kuin vuotta aiemmin. Satakunnan työttömyysaste on nyt 13,9 prosenttia.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Maakunnan vaikein työttömyystilanne on Porissa, jossa 18,1 prosenttia työvoimasta on työttömänä. Vastaavasti Raumalla, jossa teollisuus on päässyt uuteen nousuun, työttömyysaste on 11,5 prosenttia.

Ristiriitaisin mielin on seurattu myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Paljon puhutun valinnanvapauden turvin hallitus on ajamassa nykyisiä julkisia palveluja alas, ja verorahoja ollaan jatkossa työntämässä yhä enemmän yksityisten ja monikansallisten terveysyritysten syliin. Joulun alla hallituksen julkistama lakiesitys valinnanvapaudesta vain vahvistaa tätä käsitystä.

Itsenäisyyden juhlavuoden alkaessa suomalaisia ahdistaa myös turvallisuustilanne. Terrori-iskut ovat tulleet koko ajan lähemmäs Suomea, mistä viimeisensä osoituksena on Berliinissä viime viikolla tapahtunut isku. Moni kokee myös Venäjän uhkaavan Suomen turvallisuustilannetta.

Toivoa paremmasta ei kuitenkaan pidä heittää menemään. Itsenäisyyden alkava juhlavuosi antaa meille hyvän syyn muistella Suomen menestyksen kohokohtia vaikkapa urheilun, kulttuurin, tieteen ja politiikan aloilla - tärkeimpänä tietysti itsenäisyyden säilyttäminen talvi- ja jatkosotien rymistelyissä. Juhlavuosi antaa myös syyn uskoa parempaan tulevaisuuteen, että Suomi nousee taas alhostaan.
Siispä Uusi Aika toivottaa lukijoilleen menestyksekästä uutta vuotta 2017.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva