Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.12.2016 - Kirkon ja työväenliikkeen välisiä haavoja ei pidä enää avata

Vuoden 1918 kansalaissodassa kaatuneiden muistomerkki saa viimein paikkansa Keski-Porin kirkkopuistossa, jota voidaan pitää porilaisen seurakuntaelämän tärkeimpänä tyyssijana. Tämä varmistui, kun Porin kirkkoneuvosto keskiviikkona päätti muistomerkin sijoituspaikasta.

Aiemmin myönteistä päätöstä olivat puoltaneet mm. museovirasto ja Porin seurakuntien johtoryhmä. Museovirastoa tosin arvelutti suunnitellun sijoituspaikan - kirkkopuiston pääkäytävän joen puoleisen reunan - ahtaus.

Ikävän sivumaun kirkkoneuvoston päätökselle antoi äänestystulos. Päätös hyväksyttiin äänin 10-4, sillä niin puoluepoliittisesti kuin kirkkopoliittisestikin äärikonservatiivina tunnettu Antti Pekola (kok) esitti muistomerkin sijoittamista Käppärän hautausmaalle. Häntä kannatti Helvi Walli (kok).

Pekolan suhtautuminen asiaan ei tosin yllättänyt, sillä hän on vastustanut muistomerkkiä koko ajan, kuten hän on vastustanut kaikkea työväenliikkeen ja kirkon suhteiden lämpenemistä. Pekola vastusti aikanaan myös mm. sitä, että Porin seurakuntayhtymä ilmoittaisi Uudessa Ajassa.

On muistettava, ettei kirkkopuistoon vuonna 2018 pystytettävä muistomerkki rasita millään tavalla seurakuntayhtymän taloutta. Muistomerkin tilaavat ja kustantavat Porin sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton kunnallisjärjestöt, ja pystytyksestä huolehtii Porin kaupunki. Kyse ei siis ole kirkon rahojen panemisesta likoon.

Muistomerkin vastustamisessa on ollut kyse siis silkasta politiikasta.

Kirkkopuistossa on nykyisin toisen maailmansodan sankarivainajien muistomerkki sekä mm. vapaussodan uhrien muistomerkki. Vapaussota, kansalaissota ja sisällissota ovat kaikki yksi ja sama sota, joka alkoi punaisten ja valkoisten välillä Suomessa tammikuun lopulla 1918 ja päättyi 16. toukokuuta samana vuonna. Kymmenet tuhannet suomalaiset menettivät henkensä. Se, mitä nimitystä kukin käyttää, riippuu maailmankatsomuksesta.

Pekola kumppaneineen hyväksyvät, että kirkkopuistossa on Vapaussodan muistomerkki mutta ei kansalaissodassa kaatuneiden punaisten muistomerkkiä. Ehkä vapaussodan muistelijoidenkin olisi jo aika tulla ylös juoksuhaudoistaan.
Vaikka kirkko virallisesti ei ollut kansalaissodassa kummankaan osapuolen puolella, monet papit kuitenkin valitsivat puolekseen valkoiset. Se jätti haavoja työväenliikkeen ja kirkon väleihin. Nuo haavat ovat arpeutuneet vasta viime vuosikymmeninä, eikä niitä ole enää mitään syytä avata uudelleen. Millään tavalla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva