Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.12.2016 - Liikemiehen suhde politiikkaan on ongelmallinen

Tänään perjantaina tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun Ruotsi-Suomen valtiopäivillä hyväksyttiin painovapautusasetus, joka poisti ennakkosensuurin. Tuo asetus oli ilmeisesti silloisen maailman ensimmäinen sananvapauslaki, jota me suomalaisetkin siis voimme nyt juhlia.

Onkin ironista, että samaan aikaan Suomessa keskustellaan siitä, voiko pääministeri Juha Sipilä (kesk) yrittää suitsia mediaa, tässä tapauksessa eduskunnan valvonnassa olevaa Yleisradiota käsittelemästä hänen epäiltyjä kytköksiään kaivosyhtiö Terrafameen.
Vaikka Sipilä on jälkikäteen myöntänyt, että jupakka meni hänen osaltaan tunteen puolelle, on kuitenkin vakava asia, jos pääministeri yrittää edes tunnepohjalta painostaa Yleisradiota.

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii, onko pääministeri Sipilä ollut jäävi hallituksen myöntäessä 100 miljoonan euron rahoituksen Terrafamelle samalla kun hänen sukulaistensa omistaja konepajayritys käy kauppaa kaivosyhtiön kanssa.

Sen sijaan Sipilän toiminta Yleisradiota kohtaan jää median itsensä selvitettäväksi ja kansan tuomittavaksi.

Sananvapauden puolustaminen tässä asiassa on oleellista, mutta pääministeri Sipilän toimintaan liittyy toinenkin ongelma. Vaikka hän on keskustan puheenjohtaja, niin poliitikkona hän on vielä nuori, sillä insinööri Sipilän todellinen tausta on liike-elämässä. Se näkyy myös hänen toimintatavoissaan.

Se, mikä on kenties mahdollista liike-elämässä yritysten sisällä ja niiden välisissä kontakteissa, ei välttämättä sovi politiikkaan, varsintaan valtakunnan johtamiseen. Liike-elämässä voi mutkia suoristaa kysymättä juuri keneltäkään, mutta politiikka on julkista ja demokraattista toimintaa, jota säädellään lailla sekä yleisesti omaksutuilla toimintatavoilla.

Pääministeri Sipilä on yrittänyt nykyisen hallituksen alusta asti johtaa hallitusta ja maata kuin yritystä, mutta hänen yrityksensä ovat kilpistyneet moneen kertaan demokratiaan. Eikä Sipilä ole ainoa. Sipilä nosti liikenneministeriksi toisen liike-elämässä kannuksensa hankkineen eli Anne Bernerin (kesk), joka on Sipilän lailla yrittänyt suoristaa mutkia ja kohdannut myös tässä vastoinkäymisiä.

Aivan oma lukunsa on ison meren takana presidentiksi noussut miljardööri Donald Trump, jolla lienee vielä paljon opittavaa. Opittavaa on vielä myös Suomen liikemiespoliitikoilla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva