Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.11.2016 - Populismilla on lyhyet jäljet

Oikeistopopulismi on elänyt nousuaan Euroopassa jo jonkin aikaa, ja miljardööri Donald Trumpin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa oli osoitus siitä, että populismi on levinnyt myös konservatiivisena tunnetulle uudelle mantereelle.

Trumpin vaalikampanja oli niin täynnä rankkaa populismia, että valtaosaa eurooppalaisia, ja myös puolta amerikkalaisista äänestäjistä, hänen puheensa kauhistuttivat. Koska Yhdysvalloissa kaikki on suurta, nousi myös Trumpin populismi uusiin sfääreihin saaden mukaansa mm. valkoiset työmiehet, jotka aiemmin ovat olleet demokraattien kannattajia.

Yhdysvaltain vaalitulosta on selitetty sillä, että tavallinen kansa on kyllästynyt poliittiseen eliittiin, jota Hillary Clinton edustaa. Liikemieseliittiin kuuluva Trump ruokki tätä käsitystä kampanjassaan noudattaen näin tyypillistä kaavaa, jolla populistit pyrkivät kansan suosioon. Samalla kaavallahan saivat Suomessa perussuomalaiset aikaan kaksi perättäistä jytkyä.

Populismilla on tässä mielessä kuitenkin lyhyet jäljet. Kun perussuomalaiset nousivat viime eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen, ja mustissa autoissa kulkevia ministereitä ivaillut puheenjohtaja Timo Soini alkoi itse matkustaa ulkoministerin virka-auton takapenkillä, puolueesta tuli osa eliittiä. Lukuisten takinkääntämisten jälkeen perussuomalaisten kannatus on romahtanut samalle tasolle, jolla se oli ennen jytkyjä. Populismilla ei maata pitkän päälle johdeta, vaan se edellyttää kompromisseja ja taas kompromisseja.

Läntisessä naapurimaassa ruotsidemokraatit eivät sen sijaan ole päässeet hallitukseen, ja puolueen kannatus on pysynyt korkealla.
Yhdysvalloissa Donald Trumpin populismilla taisi olla vieläkin lyhyemmät jäljet, sillä ja vaaleja seuraavana päivä Trump oli puheissaan jo paljon sovittelevampi kuin vaalikampanjassaan. Kun hän uhkasi kampanjansa aikana panna Clintonin telkien taakse, hän jo keskiviikkona kiitteli tätä ansiokkaasta työstä maansa puolesta.

Suomessa osa perussuomalaisista, kuten porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari, tuuletti railakkaasti Trumpin voittoa. Hän ilmeisesti elätteli toiveita siitä, että oikeistopopulismin voittokulku maailmalla jatkuu.

Ilakointi voi kuitenkin olla ennenaikaista kahdestakin syystä. Jos Trump todella aikoo toteuttaa edes osan kampanjalupauksistaan, sillä saattaa olla ikäviä vaikutuksia myös Suomelle ja suomalaisille. Ja kuten sanottu, Suomessa oikeistopopulismin nousu taisi olla ohimenevä ilmiö.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva