Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.11.2016 - Perussuomalaisten romahdus tullee näkymään myös kuntavaaleissa

Ylen tuoreimman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaisten valtakunnallinen kannatus on jatkanut laskuaan, ja puolue on nyt pudonnut 8,5 prosentin kannatuksellaan kuudenneksi suurimmaksi. SDP on nyt suosituin.

Viime eduskuntavaaleihin verrattuna perussuomalaisten kannatus on romahtanut jytkyjä edeltäneelle tasolle. Se ei ole ihme. Kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat kannatusta lähinnä aiemmin vasemmistopuolueita, erityisesti sosialidemokraatteja äänestäneiltä duunareilta.

Puolueen tällä hallituskaudella harjoittama oikeistolainen ja palkansaajavastainen politiikka on kuitenkin vienyt perussuomalaisilta äänestäjät. Suuri osa heistä on palannut SDP:n kannattajiksi, mutta ilmeisesti osa on myös jäänyt vaille ”omaa” puoluetta.

Seuraaviin kunnallisvaaleihin on aikaa viisi kuukautta, ja on selvää, että kannatuksen romahdus tullee näkymään myös perussuomalaisten suosiossa silloin.

Tosin edellisissä, vuoden 2012 kunnallisvaaleissa eivät perussuomalaiset yltäneet koko maan mittakaavassa kovin korkealle. Valtakunnallinen kannatus oli hieman päälle 12 prosentin, ja esimerkiksi Satakunnassa puolueen kannatus oli 13,7 prosenttia. Kasvua Satakunnassa oli 7,7 prosenttia.

Toki kuntakohtaiset erot olivat suuria, ja Porissa perussuomalaiset nousivat 15,3 prosentin kannatuksella ja 9 valtuutetulla kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi ohi vasemmistoliiton. Samalla perussuomalaiset pudottivat Porissa vuosikymmenet suurimpana olleet sosialidemokraatit niukasti kakkoseksi. Kokoomus nousi 95 äänen turvin suurimmaksi puolueeksi.

Ensi kevään vaaleissa perussuomalaisten nousu pysähtynee myös Porissa. Vaikka puolueella on Porista nyt kaksi istuvaa kansanedustajaa, he tuskin pystyvät antamaan puolueelleen sellaista vetoapua, että nousu jatkuisi.
Perussuomalaiset ovat Porissa varsin hajanainen ryhmä, jonka poliittiset voitot ovat jääneet vaatimattomiksi. Tosin yksittäiset valtuutetut ovat pystyneet käyttämään julkisuutta hyväkseen kiitettävästi, mutta julkiset kannanotot ovat olleet enemmänkin populistisia heittoja ja arvosteluja kuin rakentavia tekoja.

Perussuomalaiset ovat oikeistolaisella politiikallaan joissakin tapauksissa yrittäneet olla kokoomuksen apupuolueena, mutta kokoomuksessakin on katsottu SDP sittenkin luotettavammaksi kumppaniksi.

Ei tarvita kummoisia ennustajan lahjoja, kun nähdään, että huhtikuun vaaleissa perussuomalaiset menettävät asemiaan. Se taas voi antaa demareille mahdollisuuden nousta takaisin suurimmaksi ryhmäksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva